Saadet-Gelecek-DEVA arasında "ittifak içinde ittifak" görüşmeleri sürüyor

İttifak içi üçlü ittifakın potansiyelinin yüzde 12'ye kadar çıktığı ifade ediliyor. DEVA ise kendi potansiyelini görme niyetinde

Saadet Partisi, Gelecek Partisi ile Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Millet İttifakı'nın bileşenleri arasında.

Seçimlere Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve Demokrat Parti ile aynı ittifak kanadında girecekler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bir süredir, Millet İttifakı'nın bu muhafazakâr bloğu içinde "ittifak içi ittifak" görüşmeleri var.

Eğer bir mutabakat oluşursa bu üç parti milletvekili adaylarını tek listede gösterecek ve seçmenden bu şekilde oy isteyecek.

Görüşmeler son düzlükte

Bu görüşmelerin önümüzdeki günlerde nihayete ereceği konuşuluyor ancak tam anlamıyla bir uzlaşma sağlanmış değil. Genel Başkan Yardımcıları düzeyinde yapılan görüşmeler devam ediyor.

Saadet Partisi, ittifak içi ittifakın kendi logosu altında yapılması gerektiğini masaya sürdü. Bunun gerekçesi olarak Saadet Partisi'nin 180 bin sandığa temsilci verebilecek olması.

Sandık kurulları en büyük 5 partinin müşahitleriyle kurulabiliyor. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçimlere Yeşil Sol Gelecek Partisi çatısı altında katılacak. Bu durumda HDP bu denklemden çıkarıyor ve Saadet Partisi dahil oluyor. Sandık başlarında itirazların oy çokluğuyla alınacağı hesap edilirse bu durum Millet İttifakı lehine bir avantaj olarak görülüyor. 

Gelecek Partisi bu formüle sıcak yaklaşıyor. Davutoğlu cephesi, Saadet Partisi'nin teşkilat gücüyle birlikte büyük bir sinerji ortaya çıkarabileceği görüşünde.  

DEVA, 41 şehri istedi

Ancak DEVA Partisi, bu ittifakın 41 şehirde kendi logosuyla yapılması konusunda ısrarcı. Ali Babacan'ın liderliğindeki DEVA, bazı şehirlerde kendi logosuyla bazı şehirlerde ise Saadet Partisi logosuyla girilmesi fikrinde diretiyor.

Oy potansiyeli yüzde 12

Saadet Partisi yöneticileri, bu ittifakın önemli bir potansiyeli olduğunu belirtiyor. Profesyonellere yaptırılan 6 kamuoyu araştırmasının ayrı ayrı değerlendirilmesinde ittifak içi ittifakın yüzde 7'lik barajı aşacağı, yüzde 12'ye kadar yükselmesinin ise ihtimal dahilinde olduğu ifade ediliyor.

Bu tabloda bu ittifakın 30 ila 60 arasında milletvekili çıkarabileceği belirtiliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU