Ukrayna'ya silah sevkiyatı ABD'nin stoklarını tüketti

ABD yönetimi üretim hızını artırmanın planlarını yapıyor

ABD yönetimi üretim kapasitesini artırmak için yaklaşık 20 milyar dolar harcayacak (Reuters)

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ukrayna'ya sağladığı silah desteği nedeniyle füze ve cephane stoklarının ciddi şekilde azaldığı belirtildi.

The New York Times'ın haberine göre, ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği Stingerlar kadar yeni füze üretmesi 13 yıl sürecek. Benzer şekilde, Javelin füze sistemlerinin savaştan önceki stok seviyesine gelmesinin de en az 5 yıl alacağı hesaplandı.

Mühimmat üretiminde yaşanan sıkıntılar ve eksikliklerin savunma sanayi profesyonelleri arasında da endişe yarattığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından yayınlanan bir raporda, "Bu bir kriz olabilir. Ön cephe hareketsiz bir hale gelmişken, toplar en önemli savaş silahına dönüştü. Ukrayna asla 155 milimetrelik mühimmattan mahrum kalmaz ama top birlikleri sadece öncelikli hedeflere ateş etmek zorunda kalabilir" ifadelerine yer verildi.

Biden yönetimi mart başında Savunma Bakanlığı için 842 milyar dolarlık rekor bütçe önermiş ve bu bütçenin 19,2 milyar dolarının üretim tesislerini yenilemek ve füze üretimini artırmak için kullanılacağını belirtmişti.

ABD'nin bir ayda ürettiği, Ukrayna'da 48 saatte tükeniyor

ABD elindeki mevcut kapasiteyle bir ayda 155 milimetrelik 14 bin top mermisi üretebilirken, Ukrayna güçleri bu sayıda mermiyi 48 saat içinde tüketiyor. ABD'li yetkililer ocak ayında bir öneri sunmuş ve talebi karşılayabilmek için üretim kapasitesinin günde 90 bin mermiye kadar çıkarılmasına karar verilmişti. Ancak bu rakamın 2025'e kadar yakalanması beklenmiyor.

Konuyla ilgili geçen aralıkta Dış Politika Araştırma Enstitüsü (Foreign Policy Research Institute) için bir makale yazan savunma uzmanları Michael Kofman ve Rob Lee, "Mühimmat erişimi, 2023'te savaşın gidişatını belirleyecek en önemli ve tek faktör olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce Körfez Savaşı gibi yüksek yoğunluklu ve kısa süreli ya da Afganistan Savaşı gibi düşük yoğunluklu ve uzun süreli çatışmalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri bu savaşlarda cephane sıkıntısı yaşamamıştı. Bu savaşların yoğunluğu ve süresi, ABD'nin stoklarını ihtiyaç duyduğu şekilde tazelemesine fırsat sunmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, Washington Post, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU