Rusya: Azerbaycan ordusu Karabağ'daki ateşkesi ihlal etti

Açıklamada Azerbaycan ordusuna bağlı bir birliğin 25 Mart'ta temas hattını geçtiği belirtildi

2020'de 6 hafta süren Dağlık Karabağ savaşının ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve Rus barış gücü askerleri bölgeye konuşlanmıştı (AP)

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan cumartesi günü yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın Ermenistan'la yapılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği öne sürüldü.

Açıklamada, "25 Mart'ta Azerbaycan ordusundan bir birlik, Suşa bölgesinde temas hattını ihlal etti. Rus barış gücü askerleri karşılıklı provokasyonları ve gerilimi engellemek için gerekli önlemleri alıyor" denildi.

Cumartesi günü Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ bölgesinde bazı tali yolların kontrol altına alındığı belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Ermenistan'a silah tedariki yapılan Laçin'in doğusundaki bazı toprak yollarda, Azerbaycan ordusuna bağlı birliklerce kontrolün sağlandığı ifade edilmişti.

Karabağ ile Ermenistan'ı birbirine bağlayan tek yol olan Laçin koridoru aylardır Azerbaycan ordusunun kontrolü altında bulunuyor. Erivan yönetimi bu durumun bölgede insani krize kapı araladığını savunuyor.

Geçen hafta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yaptığı açıklamada Karabağ'da tansiyonun artma riski bulunduğuna dikkat çekmişti.

Ermenistan ayrıca Rus barış gücünün, bölgede yaşayan Ermenileri korumakta başarısız olduğunu savunuyor.

2020'de 6 hafta süren savaşın ardından Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkesin sağlandığı bölgede dönem dönem çatışmalar yaşanıyor.

Sovyetler Birliği 1991'de çöktüğünde, Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar bölgeyi Azerbaycan'dan ayırmak için harekete geçmişti. Bölgede yaşanan çatışmalarda bugüne kadar yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, AFP, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU