Kremlin'e yakın kaynaklar: Wagner, Ukrayna'daki başarısızlığın ardından Afrika'ya yoğunlaşacak

"Rus ordusundaki üst düzey komutanlar, Putin'le Wagner lideri Prigojin'in arasını açıyor"

Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Ukrayna savaşında Kremlin'le yaşadığı anlaşmazlıkların ardından yeniden Afrika'ya odaklanmayı planladığı bildirildi.

Kremlin'e ve Rus istihbaratına yakın kaynakların ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından Bloomberg'le paylaştığı bilgilere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in Ukrayna cephesindeki faaliyetlerine eskisi kadar sıcak bakmıyor.

Kimlikleri gizli tutulan kaynaklar, Rus ordusundaki üst düzey komutanların Putin'le görüştüğünü ve özellikle Donetsk'teki Bahmut'ta yaşanan ağır çatışmaları örnek göstererek, Wagner'in askeri operasyonlarının başarısız olduğunu söylediğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre ordu yetkilileri, Putin ve Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in arasını açarak, paralı asker şirketini Ukrayna savaşında devre dışı bırakmaya çalışıyor.

Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşında çatışmalar Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda. Ukrayna güçleri direnişi sürdürürken, Wagner askerleri de henüz şehri ele geçiremedi.

Rus siyasetine odaklanan Fransa merkezli analiz şirketi R. Politik'in kurucusu Tatyana Stanovaya ise Prigojin ve Putin arasındaki ilişkiye dair şu değerlendirmeleri yaptı:

Prigojin herkesin yolunu kesiyor. Şu anda tek güvencesi, kendisini hâlâ belli açılardan yararlı olarak gören Putin'le kişisel ilişkisi.

Kaynaklar, Prigojin'in şimdilik Afrika'ya yeni askerler göndermeyi planlamadığını ama Ukrayna cephesinde yaşadığı sıkıntılar ve Kremlin'le arasındaki gerginlik nedeniyle, Wagner liderinin gelecekte bu kıtadaki faaliyetlerini yoğunlaştırmayı hedeflediğini bildirdi.

Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, Afrika'da aralarında Libya, Mali, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de yer aldığı en az 10 ülkede faaliyet gösteriyor.


Öte yandan Prigojin, 9 Mart'taki açıklamasında, Bahmut'taki çatışmalarda destek olarak Savunma Bakanlığı'ndan daha fazla mermi ve mühimmat talep ettiği için devlete ait ilgili birimlere erişiminin durdurulduğunu savunmuştu.

Wagner çalışanlarının Rus ordusu karargahlarına girişinin yasaklandığını öne süren Prigojin, savaşçılarını zor durumda bıraktığı için Kremlin'i ihanetle de suçlamıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU