Rusya'nın "yaz kampından" salınan Ukraynalı çocuklar yaşadıklarını anlattı

İade kararı aylar süren görüşmelerin ardından geldi

Ukrayna hükümetine göre işgal bölgelerinden Rusya'ya götürülen çocukların sayısı 16 binden fazla (AFP)

Geçen yaz Rus yetkililer tarafından Herson ve Harkiv'den Kırım'a "yaz kampı" için götürülen Ukraynalı çocuklar aylar süren görüşmelerin ardından ailelerinin yanına döndü.

10'dan fazla çocuğun Kırım'dan tahliyesini "Save Ukraine" isimli sivil toplum örgütü gerçekleştirdi.

Çocuklar, Rus yetkililerden Kırım'a yaz kampına gönderme önerisi geldiğinde Harkiv ve Herson'un Rus işgali altında olan bölgelerinde yaşıyordu. Ancak Ukrayna ordusu bu şehirleri yeniden ele geçirince, Rus yetkililer çocukları geri göndermeyi reddetmişti.

Aylar süren görüşmelerin ardından çocukların Kırım'dan tahliyesi için anlaşma sağlandı ve ailelerle çocuklar çarşamba günü Kiev'de bir araya geldi.

Çocuklardan biri yaşadıklarını anlattı

Yerel televizyon kanalına konuşan bir çocuk, kampta Herson'dan gelen çocukların Ukrayna yanlısı fikirleri için cezalandırıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsmi verilmeyen Ukraynalı çocuk, bir güvenlik görevlisinin kendilerine, "Sizin yetimhaneye vereceğiz ve orada ne olduğunu anlayacaksınız" dediğini ifade etti.

Ukraynalı çocuk ayrıca bir kızın sırtında sopa izleri gördüğünü anlattı.

Onlu yaşlardaki çocuk, kamp direktörünün kendisiyle yaptığı konuşmada ailesinin ondan vazgeçtiğini ve evlatlık listesine konulacağını söylediğini aktardı.

Anne de, kamp direktörünün kendisine, "Onları hiçbir zaman geri alamayacaksınız. Onlar Rusya'nın çocukları olacak" dediğini söyledi.

Binlerce çocuğun Ukrayna'dan Rusya'ya götürüldüğü düşünülüyor

Çocukların iadesi kararı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkardığı yakalama kararının hemen ardından geldi. Mahkeme karara gerekçe olarak, Ukrayna'da ele geçirilen bölgelerdeki çocukların yasa dışı transferini göstermişti.

Ukrayna hükümetine göre 16 binden fazla çocuk, işgal edilen bölgelerden Rusya'ya gönderildi. Konuyla ilgili Yale Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre ise, yaşları 1 ile 17 arasında değişen 6 bine yakın çocuk 43 tesiste tutuluyor.

Bu çocukların bazıları yetimhanelere gönderilirken, bazıları da evlatlık veriliyor. Çocukların bir bölümünün savaş sırasında ailesini kaybetmiş veya ailesinden bir şekilde ayrı düşmüş olduğu biliniyor.

Bazı çocuklar ise çarşamba günü iade edilenlere benzer şekilde Kırım ve Rusya'daki yaz kamplarına gönderildi ancak geri dönemedi.

Rusya'nın "yeniden eğitim kampı" adını da verdiği bu kamplarda, Ukraynalı çocuklara Rus milli marşı ve Ukrayna'nın Rusya'nın bir parçası olduğu öğretiliyor.


Independent Türkçe, Telegraph, AP

DAHA FAZLA HABER OKU