Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili: Rus ajanları beni zehirlendi

Saakaşvili tutuklu geçirdiği sürede 120 kilodan 60 kiloya düştüğünü söyledi

Gürcistan'da iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Mihail Saakaşvili, 2021'de tutuklanmıştı (AFP)

Bir yılı aşkın süredir Tiflis'te tutuklu bulunan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, sağlık durumunun kötüleşmesine gerekçe olarak "Rus ajanları tarafından zehirlenmesini" gösterdi.

Politico'nun sorularını tutulduğu cezaevinden yazılı olarak yanıtlayan Saakaşvili, "Bana zehir verildiği günü net bir şekilde hatırlıyorum. Neredeyse ölüyordum. O günden bu yana da sağlık durumum kötü" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tutuklandığı Ekim 2021'de 120 kilo olduğunu ancak şu an 60 kiloya kadar düştüğünü belirten Saakaşvili, "Tutulduğum tesiste, tedavi kararları doktorlar tarafından değil güvenlik güçleri tarafından alınıyor. Tüm sağlık personelini de onlar atıyor" ifadelerini kullandı.

Saakaşvili, Rus istihbaratının Gürcistan güvenlik güçleri içine sızdığını öne sürdü.

Eski Gürcistan liderinin ABD'li avukatı Massimo D'Angelo da müvekkilinin yemeği ve suyuna küçük miktarlarda zehir karıştırılmış olabileceğini söyledi. D'Angelo, durumun Kremlin'in daha önce uyguladığı metotlarla örtüştüğünü ifade etti.

50 gün açlık grevinde kalmıştı

55 yaşındaki Mihail Saakaşvili, 2004'ten 2013'e kadar iki dönem Gürcistan Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı. Gürcü lider daha sonra Ukrayna vatandaşlığına geçmiş ve 2015-2016'da Odessa Valiliği yapmıştı

Ekim 2021'de görevi kötüye kullanma suçlamasıyla tutuklanan Saakaşvili, 50 gün açlık grevi yapmış, sağlık durumunun kötüleşmesinin ardından açlık grevini bırakmıştı.

Geçen aralıkta Politico'nun incelediği tıbbi raporlara göre, Saakaşvili'nin saçı ve tırnaklarına civa ve arsenik kalıntılarına rastlanmıştı. Gürcü liderin vücudunun tamamında da yaraların olduğu öne sürülmüştü.

Saakaşvili'nin tedavisiyle ilgilien Tiflis'teki klinik ise eski devlet başkanının doktorlara güvenmediği için geçen ekimden itibaren tedaviyi reddettiğini açıklamıştı. Gürcistan hükümeti ise Saakaşvili'yi serbest kalmak için koşullarını yanlış aktarmakla suçluyor.

Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'den gelen çağrılara rağmen, Tiflis mahkemesi Saakaşvili'yi serbest bırakmayı reddetmişti.

Saakaşvili'ye göre suçlu Bidzina Ivanişvili

Durumundan kimin sorumlu olduğu sorulduğunda Saakaşvili, tek bir kişiyi işaret etti: Gürcistan'ın en zengin adamı Bidzina Ivanişvili.

Ivanişvili'nin Moskova'dan gelen talimatlara göre hareket ettiğini belirten Saakaşvili, "Ivanişvili, Gürcistan'ı esir aldı. Yargı, yasama, yürütme, hepsini o kontrol ediyor" ifadelerini kullandı.

Saakaşvili, "Ivanişvili, Putin'in görüşünün belirleyici olduğuna ve Gürcü halkının değersiz olduğuna karar vermişti. Tüm otokratların geleneksel hatasını yapıyor. Özgür insanları evcilleştiremezsiniz" diye konuştu.

Gürcistan'da iktidardaki "Gürcistan Hayali" partisinin kurucusu olan 67 yaşındaki Ivanişvili, 2012-2013 yıllarında başbakan olarak görev yapmıştı.

Ivanişvili artık resmi olarak siyasetin içinde bulunmasa da, birçok kişi onun arka planda partiyi yönettiğine inanıyor. Başbakan Irakli Garibaşvili geçtiğimiz günlerde bu iddiayı yalanmış ve Ivanişvili'den "Rusya yanlısı oligark" olarak bahsetmişti.

Şubatta, Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı bir önergede Ivanişvili'nin "kişisel kan davasının bir parçası olarak" Saakaşvili'nin tutukluluğundan sorumlu olduğu belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Politico, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU