Rusya, Polonya'yı ziyaret eden Prens William'ı hedef aldı: "Uranyum mermisi de götürdün mü?"

Veliaht Prens için "Charlesoviç" dendi

Askeri üsse düzenlediği ziyarette Galler Prensi'ne Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak eşlik etmişti (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Birleşik Krallık (BK) Prensi William'ın Polonya ziyaretini eleştirdi.

Zaharova perşembe günü yaptığı açıklamada, William'a kraliyet unvanı yerine babası Kral III. Charles'ın adını kullanarak "Charlesoviç" diye hitap etti.

Rus sözcü, "William Charlesoviç'in birlikleri için zayıflatılmış uranyum merimisi götürüp götürmediğini merak ediyorum" dedi.

Zaharova'nın açıklaması, BK'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici tank mermisi gönderme kararının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya, BK'nin Kiev güçlerine hibe ettiği Challenger 2 tankları için bu mermilerden göndereceğini duyurmasına tepki göstermişti. Devlet Başkanı Vladimir Putin, salı günkü açıklamasında BK'nin böyle bir adım atması halinde "gereken karşılığı vereceklerini" söylemişti.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bunun BK için "kötü sonuçlanacağını" ifade etmişti.

Rusya, söz konusu mermileri "nükleer silah" diye nitelemiş, bunların radyasyon ve kansere yol açabileceğini öne sürmüştü. BK ise zayıflatılmış uranyumun uzun süredir zırh delici mermilerde kullanıldığını belirterek, Kremlin'i dezenformasyon yapmakla suçlamıştı.
 


Prens William, pazartesi günü gerçekleştirdiği ziyarette Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'yla da görüşmüştü. Galler Prensi'nin sözcüsü, Duda ve William'ın Ukrayna savaşı ve bunun Polonya toplumuna etkisi üzerine konuştuklarını bildirmişti.

Ziyaretinin ikinci gününde William, Ukrayna sınırına yaklaşık 80 kilometre mesafedeki bir askeri üsse de gitmişti. Polonyalı askerlerle bir araya gelen Prens, BK'nin kendilerini desteklediğini söylemişti.

Öte yandan Kral III. Charles da dün yaptığı açıklamada "Çok yaşlanmadan önce gitmem lazım. Bir kez daha Ukrayna'yı görmeyi çok isterim" demişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU