Askeri teknoloji kaçakçılığından aranan Rus, ABD'ye gönderileceğini öğrenince ev hapsinden kaçtı

Krasnoyarsk Valisi'nin oğluna Rus ajanlar yardım etmiş olabilir

Rus iş insanının nerede olduğu henüz bilinmiyor (Reuters)

ABD'ye ait askeri teknolojileri Rusya'ya kaçırmakla suçlanan Rus iş insanı Artem Uss, İtalya'daki ev hapsinden kaçtı.

İtalyan polisinin dün yaptığı açıklamada, çarşamba günü Uss'un elektronik kelepçesinden Milano'daki evini terk ettiğine dair uyarı sinyali alındığı belirtildi.

Bunun üzerine eve giden güvenlik görevlileri, kapının kilitli olduğunu ve televizyonun açık bırakıldığını gördü.

Uss'un kimliği paylaşılmayan avukatlarından biri, Bloomberg'e açıklamasında "Artem Uss'un kaçtığını doğruladık, şoke olduk" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İş insanının nasıl kaçtığı ve nerede olduğu henüz bilinmezken, İtalyan polisi Rus istihbaratının Uss'a yardım ettiğinden şüpheleniyor.

Gulagu.net adlı haber sitesinin kurucusu olan insan hakları savunucusu Vladimir Oseçkin ise istihbarattaki kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, Uss'un Rus ajanların yardımıyla kaçtığını öne sürdü.

Milano'daki mahkemede salı günü yapılan duruşmada Uss'un ABD'ye teslim edilmesine karar verilmişti. Uss'un kaçışı da ertesi gün gerçekleşti.

Uss, ABD'nin talebi üzerine Milano'daki Malpensa havalimanında ekimde yakalanmıştı. Ev hapsine alındıktan sonra Moskova'daki mahkeme de hakkında kara para aklama suçundan tutuklama kararı çıkarmış ve kendisinin ülkeye gönderilmesini talep etmişti.
 


New York'taki mahkemeyse ABD'ye ait askeri teknolojileri ve Venezuela'dan çıkarılan petrolü gizlice Rusya'ya gönderdikleri gerekçesiyle, aralarında Uss'un da yer aldığı 5 Rus yurttaş hakkında ekimde tutuklama kararı çıkarmıştı. Diğer Rus uyruklu kişilerin kimlikleriyse Yuri Orehov, Svetlana Kuzurgasheva, Timofey Telegin ve Sergey Tulyakov olarak açıklanmıştı.
 

artem uss.jpg
Uss, Sibirya'daki Krasnoyarsk bölgesinin valisi Aleksandr Uss'un oğlu (@NOELreports​​​​​​ / Twitter​)


Buna göre Uss ve Orehov'un, Almanya'da sahibi oldukları NDA Nord-Deutsche Industrieanlagenbau'yu paravan şirket olarak kullanıp, ABD'den savaş uçaklarında kullanılan yarı iletken çipler, radarlar, uydular ve füze sistemleri gibi teknolojileri satın alarak, bunları Telegin ve Tulyakov'un Rusya'daki firmalarına gönderdiği iddia edilmişti. Kuzurgasheva'nın da NDA'nın direktörü olduğu öne sürülmüştü.

Ayrıca söz konusu cihazların Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı da savunulmuştu.

Buna ek olarak NDA'nın yüz milyonlarca tonluk Venezuela petrolünü ambargoyu delerek Rusya ve Çin'e sevk ettiği de ileri sürülmüştü.


Independent Türkçe, Reuters, RFERL, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU