TikTok'ta "ev temizleme akımı" milyonlarca kişi tarafından izleniyor

Kirli evleri temizlediği görüntüleri paylaşan kişilere "cleanfluencer" deniyor

TikTok'ta temizlik videoları paylaşan Kananen, Helsinki'de temizlemek için gittiği bir evde bulduğu pizza kalıntılarının kendisini heyecanlandırdığını söylüyor (AFP)

Sosyal medya uygulaması TikTok'ta çok kirli evleri temizleme akımı milyonlarca kişinin ilgisini çekiyor.

Çöp evleri temizleyerek, bunu TikTok üzerinden yayımlayan kullanıcıları tanımlamak için "cleanfluencer" ifadesi kullanılıyor. Kelime sosyal medyada etki alanına sahip kişiler için kullanılan "influencer" kelimesiyle, temizlemek anlamına gelen "clean" kelimesinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.

Finlandiyalı Auri Kananen de dünyanın önde gelen "cleanfluencer"larından biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyayı gezerek olabilecek en kirli evleri arayan Kananen, "Temizliği seviyorum, kiri seviyorum. 19 takipçim olduğu zamanı hatırlıyorum. O zaman bile 19 yabancının benim temizlik yapışımı izlemesi çok havalı hissettiriyordu" ifadelerini kullandı.

"Aurikatariina" kullanıcı ismini kullanan Kananen'in TikTok'ta 9 milyon, Youtube'da ise 2 milyon takipçisi bulunuyor.

Pembe plastik eldivenleriyle toz alan, kirli yerleri ovan ve ortalığı düzenleyen Kamanen, genellikle arka planda ev sahibinin nasıl bu duruma düştüğünü anlatıyor.

Deneyimlerinin kendisine hiçbir durumun umutsuz olmadığını gösterdiğini belirten Kananen, "Genellikle akıl sağlığı sorunları yaşayan veya başka bir trajediyle karşı karşıya kalan insanlar bu şekilde yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Temizlik videosu çekenlerin sayısı artıyor

TikTok'un küresel olarak yükselişe geçmesinin ardından, temizlik videoları da uygulamada çok popüler hale dönüştü. Bunun ardından temizlik yaptığı görüntüleri paylaşanların sayısı da artmaya başladı.

6 ve 5 yaşlarında iki çocuk annesi olan Abbi de onlardan biri. Şu anda iki milyon takipçisi olan Abbi, "Videoları izliyordum ve izlediğimin benim evde yaptığım iş olduğunu düşündüm. Sonra ev işi yaparken kendimi kayda almaya başladım" diyor.

Tam ismini paylaşmak istemeyen Abbi daha sonra bunun kendisi için bir mesleğe dönüştüğünü söylüyor.

Markaların kendisine ulaşarak temizlik sırasında kendi ürünlerini kullanmasını istediğini belirten Abbi, paylaşım başına 720 ila 1200 dolar gelir elde ettiğini belirtiyor.

Uzmanlar "cinsiyetçilikten" endişeli

Geçen mart konuyla ilgili bilimsel dergi The Sociological Review'da bir makale yayımlayan iki akademisyen, temizlik paylaşımları yapan kişilerin büyük çoğunluğunun genç ve evli kadınlar olduğunu belirterek, bunun kadınların ev işçisi olarak kullanılmasını teşvik edebileceğine dikkat çekmişti.

Makalenin yazarlarından biri olan Dr. Emma Casey, "Bu videolarda temizlik hala kadınların bir işi olarak gösteriliyor. Erkeklerin kendi payına düşeni yaptığını çok nadir görüyoruz. Bazen arka planda bir erkeğin olduğu hissine kapılıyoruz ancak sonrasında katılımları bir şakaya dönüşüyor" ifadelerini kullandı.

Casey, sosyal medya akımıyla ilgili olarak cinsiyetçi rollerin bu şekilde sunulması ve güzellenmesinden endişeli olduklarını belirtti.


Independent Türkçe, France 24, Financial Times 

DAHA FAZLA HABER OKU