TFF'nin Gaziantep ve Hatayspor kararı tartışılıyor... "Sportif rekabete aykırı sonuçlar doğuran nitelikte"

TFF'nin ligden çekilen takımlarla ilgili kararına Beşiktaş'ın itirazları sürüyor. Türkiye'nin tek CAS hakemi Emin Özkurt, konunun hukuki boyutlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Gaziantep FK ile Atakaş Hatayspor'un ülkemizi yasa boğan deprem felaketi nedeniyle ligden çekilmelerinin ardından TFF tarafından 3 gün içinde yangından mal kaçırır gibi alınan karar, vicdanları yaralayan kara bir leke olarak futbol tarihimize geçmiştir.

Bu sözler son günlerde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile sıkça karşı karşıya gelen Beşiktaş Kulübü tarafından sarf edildi.

Gerekçe ise 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası ligden çekilen Gaziantep ve Hatayspor konusunda alınan karar. 

Beşiktaş, TFF’nin Hatay ve Gaziantep FK için aldığı, "Kalan maçlarda hükmen mağlup sayılacak, rakip takımlar da bundan sonraki müsabakalarda 3-0 hükmen kazanacak" kararına itirazlarını bir kez daha gündeme taşıdı.

Siyah-beyazlı ekip, iki kulübün tüm maçlarının sezondan çıkarılmasını istiyor.

 

 

Ancak burada birtakım itirazlar var.

Sezonun ilk yarısında Beşiktaş Hatayspor'a deplasmanda 2-1 mağlup olurken Gaziantep FK ile de 1-1 berabere kaldı.

Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor gibi kulüplerse ilk yarıda oynanan müsabakalarda rakiplerini mağlup etmeyi başardı.

Siyah-beyazlı kulübün istediği talep gerçekleşirse zirve yarışı da küme düşme hattında da önemli değişiklikler olacak.

Galatasaray'ın 11, bir maçı eksik Fenerbahçe'nin 5 puan gerisinde kalan Beşiktaş, kaybettiği 5 puanı telafi etme şansı elde edecek.

Fanatik'te yer alan habere göre konuyu sık sık gündeme taşıyan Beşiktaş'ın bu kez UEFA'ya başvuracağı iddia edildi.

"TFF’nin karar verme hususunda takdir yetkisi bulunur"

Peki Beşiktaş'ın bu konudaki hukuki hakları neler?

Spor hukuku alanında Türkiye’yi uluslararası mecrada temsil eden,  İsviçre'deki Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ile Euroleague Basketbol Tahkimi'nin tek Türk hakemi olan Avukat Emin Özkurt, gündemde çokça tartışılan konunun hukuki boyutunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

TFF Yönetim Kurulu’nun aldığı kararı değerlendiren Özkurt, "Söz konusu durum TFF’nin herhangi bir talimatında doğrudan düzenlenmemiştir. Dolayısıyla TFF’nin bu konuda karar verme hususunda takdir yetkisi bulunmaktadır" dedi. 

"Hakkaniyet ve kamuoyu vicdanı esas alınarak karar verilmesi en doğru yoldur"

Talimatlarda düzenlenmeyen konuların bulunduğuna işaret eden Özkurt, "Hakkaniyet merkezli ve kamuoyu vicdanı esas alınarak karar verilmesi en doğru yoldur. Bununla birlikte uluslararası örneklerin ve geçmiş yıllardaki benzer uygulamaların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir" diye konuştu. 

 

Emin Özkurt-Independent Türkçe.jpg
Emin Özkurt / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ligin ilk yarısında kendi evinde mücadele eden takımlar avantaj elde etti"

Hatayspor ve Gaziantepspor kararlarında yerel ve uluslararası örneklere bakılması gerektiğine değinen Özkurt, şu ifadeleri kullandı:

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Euroleague’de mücadele eden Rus takımlarının ligden ihraç edilmesine karar verilmiş ve bu takımların sezon içerisinde oynamış oldukları müsabakalar geçersiz sayılmıştı. Ülkemizde 2009'da Ankaraspor küme düşürülmüş ve ilgili sezonda oynamış olduğu maçlar dahil tüm maçlarda 3-0 hükmen yenik sayılmasına karar verilmişti.

"TFF’nin kararı sportif rekabete aykırı sonuçlar doğuran nitelikte"

Beşiktaş'ın söz konusu durumda rakiplerinden daha fazla deplasman oynamış olacağına da vurgu yapan Özkurt, "Bir futbol müsabakasında ev sahibi olmak avantaj, deplasman ise bir dezavantajdır. Bu nedenle ligden çekilen takımlar ile ligin ilk yarısında kendi evinde mücadele eden takımların bir avantaj elde ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu bakımdan ele aldığımızda TFF’nin kararı sportif rekabete aykırı sonuçlar doğuran nitelikte görülmelidir" yorumunda bulundu.

"TFF'nin takdir yetkisine bırakıldığından bir tarafın haklı-haksız olduğunu söylemek doğru olmaz"

TFF'nin söz konusu kararı takdir yetkisine dayanarak kullandığını aktaran Özkurt, şöyle konuştu:

Talimat hükümleri bu konuyu TFF Yönetim Kurulu’nun takdir yetkisine bıraktığından bir tarafın haklı bir tarafın ise haksız olduğunu söylemenin doğru olmayacağı kanaatindeyim. Şahsi kanaatim uyarınca karar gerekçelerinin kamuoyuna yeteri kadar açıklanmadığını düşünüyorum. Uluslararası örnekler varken ve kıyasen uygulanabilecekken Şampiyonlar Ligi Statüsü’nün 28. maddesinin 3. fıkrası, müsabakalar tamamlanamadan diskalifiye edilen yahut yarışmadan çekilen takımların tüm maç sonuçlarının geçersiz sayılacağı düzenliyorken kararın gerekçelerinin açıklanması zaten oldukça gergin olan futbol iklimimiz açısından daha sağlıklı olacaktı.

"Şampiyonlar Ligi kuralı doğrudan Türk futbolu için bağlayıcı değildir"

Beşiktaş'ın savunmasına temel olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 28/3'üncü maddesinin konuyla bağlayıcılığı bulunmadığını söyleyen Özkurt, "Bu kural Şampiyonlar Ligi’nin yarışma esaslarını düzenleyen ve UEFA tarafından oluşturulan Şampiyonlar Ligi Statüsü’nde yer almaktadır. Dolayısıyla, kural doğrudan Türk futbolu için bağlayıcı değildir. Ancak TFF, bu düzenlemeyi kıyasen uygulayarak benzer bir karar verebilirdi, böylesi daha hakkaniyetli olurdu" diyerek düşüncelerini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Uluslararasılık olgusunun eksikliğinden ötürü yargı yolu kapalı" 

Anayasanın 59.maddesinin 3.fıkrasına göre Beşiktaş'ın öncelikle zorunlu tahkim yoluna başvurulabileceğini ifade eden Özkurt, şunları kaydetti:

Burada Beşiktaş ile TFF arasında yerel bir uyuşmazlıktan bahsediyoruz. Alınan karar şüphe yok ki sporun yönetimine ilişkin alınmış bir karardır ve itiraz mercii TFF Tahkim Kurulu’dur. Uluslararasılık olgusunun eksikliğinden ötürü yargı yolunun kapalı olduğu söylenebilir. 

"UEFA veya FIFA’nın herhangi bir yaptırım uygulaması söz konusu değil"

UEFA ya da FIFA'nın TFF'ye bu konuda bir ceza veremeyeceğinden bahseden Özkurt, sözlerini şöyle noktaladı:

TFF’nin bağlı bulunduğu kurumlar sırasıyla UEFA ve FIFA’dır. Konuşmamda özellikle vurguladığım üzere söz konusu kararın TFF’nin takdir yetkisi çerçevesinde kalması nedeniyle UEFA veya FIFA’nın herhangi bir yaptırım uygulaması söz konusu değildir. Karar, Türk sporu içerisinde etki ve sonuç doğuracak bir karar olduğundan ben böyle bir yaptırımı mümkün görmüyorum.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU