"Kovid psikozu" bir kadının iki hafta boyunca ortadan kaybolmasına neden oldu

23 yaşındaki Hadyne Wilson, geçirdiği Kovid psikozu atağından önce hiçbir akıl hastalığı semptomu yaşamamıştı

Hadyne Wilson, 29 Eylül'de başlayan bir atak geçirdi (ABC7 News)

Bir Kovid psikozu atağı sırasında iki haftalığına kaybolan Kaliforniyalı kadın ilk kez konuştu.

23 yaşındaki Hadyne Wilson, atağı 29 Eylül'de ABD'nin Los Angeles kentinin Chatsworth semtindeki işyerinden ayrılırken geçirdi.

ABC News'e konuşan Wilson, geçmişte hiçbir akıl hastalığı belirtisi yaşamadığını ancak Ocak 2022'de Kovid testi pozitif çıktıktan sonra halüsinasyonlar görmeye ve sesler duymaya başladığını söyledi.

O dönem doktorlar, Wilson'da Kovid psikozu diye bilinen nadir bir rahatsızlığı teşhis etti. Aylar sonra Wilson, ailesi onu yerel bir hastanenin acil servisinde bulmayı başarana kadar yaklaşık iki hafta boyunca ortadan kayboldu.

Yaşadığı zorluğu yarım yamalak hatırlayan Wilson, yayın kuruluşuna, "Geri dönüş yolumu bulamadım. Resmen eve nasıl döneceğimi bulamadım" dedi.

Wilson şöyle ekledi:

Yolumu bulmaya çalışırken banklarda oturdum. O kadar az etkileşimde bulunuyordum ki... En azından telefonumu bulmaya çalışıyordum zira benden alınmıştı.

Sonrasında Wilson tamamen iyileşti. Pandeminin başlangıcına kadar uzanan tıp dergilerinde de benzer vakalar bildiriliyor.

TIME dergisinin haberine göre, bu vakalardan birinde 35 yaşındaki bir anne, Kovid psikozu atağı geçirirken üç çocuğunu bir fast food restoranının arabaya servis penceresinden geçirmeye çalışmış.

Wilson gibi, o kadının da geçmişinde akıl hastalığı yokmuş. Kovid enfeksiyonunun iyileşmesiyle kadının gösterdiği psikiyatrik semptomlar da düzelmiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, Kovid -19 enfeksiyonlarıyla akli rahatsızlıklar arasında nedensel bir ilişki var.

Enstitü, Çin'de yapılan ve Kovid'in hastaların dikkat, depresyon ve anksiyete düzeylerini etkilediğini ve hafıza bozukluklarıyla uykusuzluğa yol açma olasılığı barındırdığını tespit eden bir araştırmaya atıfta bulundu.

2021'de Britanyalı araştırmacılar tarafından yapılan bir başka çalışmada da, Kovid hastalarının yüzde 0,42'sinin, testleri pozitif çıktıktan sonraki 6 ay içinde ilk psikotik ataklarını geliştirdiği tespit edildi.

Nörolog Dr. Joey Gee, Kovid psikozu yaşayan hastaların önce sanrılar ve düzensiz düşünce kalıplarını tecrübe edebileceğini ABC'ye söyledi.

Dr. Gee "Bu kişiler belki de uzun bir süre hastanede yattı. Ve bir düzeyde anksiyete ve hatta deliryum dediğimiz şeyi geliştirdiler" deyip ekledi: 

Bu bireylerin, Kovid-19 gibi kayda değer bir travma veya yaralanma sonucunda birtakım belirtiler geliştirme olasılığını artırabilecek belirli bir geçmişi olabilir.
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU