Kim Jong-un'dan ABD ve Güney Kore'ye nükleer saldırı için "her an" hazır olma talimatı

Kuzey Kore liderinin denetlediği tatbikatta nükleer başlık taşıyan bir füze 800 kilometre uzaklıktaki hedefi vurdu

Kuzey Kore lideri tatbikatı 11 yaşında olduğu düşünülen kızıyla birlikte denetledi (KCNA)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, orduya ABD ve Güney Kore'ye yönelik bir nükleer saldırıya her an hazır olma talimatı verdi.

Devlet haber ajansı KCNA'nın haberine göre Kim'in talimatı, ABD ve Güney Kore ordularının nükleer silahların da bulunduğu tatbikatlarını genişletmesinin ardından verildi.

Kim'in açıklamaları, Kuzey Kore'nin haftasonu gerçekleştirdiği, "caydırıcılık ve karşı nükleer saldırı" kapasitesini geliştirmeyi hedefleyen tatbikatları takiben yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taktik nükleer saldırı senaryosunun işlendiği tatbikatta, nükleer savaş başlığı taşıyan güdümlü bir füze 800 kilometre uzaklıktaki bir hedefi yerden 800 metre yüksekteyken vurdu.

Tatbikatı denetleyen Kim Jong-un, ordunun her an yoğun bir nükleer karşı saldırı gerçekleştirmeye hazır olmasının önemini vurguladı.

Kuzey Kore lideri yaptığı açıklamada, "Düşmanların Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) yönelik saldırı hamlelerini her gün daha fazla telaffuz ettiği mevcut durumda, KDHC'nin nükleer caydırıcılığını katlayarak artırmasını gerektiriyor" dedi.

Kim, "KDHC'nin nükleer gücü yüksek savaş hazırlığıyla, düşmanın pervasız hamlelerini ve provokasyonlarını caydırarak kontrol edecek. İstenmeyen bir durumda, tereddüt etmeden önemli görevini yerine getirecek" diye konuştu.

ABD ve Güney Kore'de geniş çaplı tatbikatlar

Kuzey Kore yönetimi, ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatlarına sert tepki göstererek bunun Kuzey Kore'yi işgal etmek için bir prova olduğunu söylemişti.

İki ülke, martın ilk haftasında hava ve deniz kuvvetlerinin dahil olduğu geniş katılımlı bir tatbikata başlamıştı. Son olarak tatbikata ABD'ye ait B-1B stratejik bombardıman uçakları da dahil olmuştu.

İki ülkenin donanma ve deniz piyade birlikleri ise bugün, iki hafta sürmesi planlanan bir çıkarma tatbikatına başlayacak. Ssangyong (İkiz Ejder) ismi verilen tatbikatın 3 Nisan'a kadar devam etmesi bekleniyor. Benzer bir tatbikat son olarak 2018'de yapılmıştı.

İki ülke geçen ay da, Kuzey Kore'den gelecek olası bir nükleer saldırının simule edildiği masabaşı bir tatbikat gerçekleştirmişti.

Öte yandan Kuzey Kore medyası, ülkede Güney Kore ve ABD'ye karşı savaşmak için 1,4 milyon kişinin orduya katılmaya gönüllü olduğunu öne sürdü. Bu rakamın iki gün önce 800 bin dolaylarında olduğuna dikkat çekildi.


Independent Türkçe, Yonhap, France 24, KCNA  

DAHA FAZLA HABER OKU