Yunanistan'da örgü dükkanı işleten kadın, Rus ajanı çıktı

"Fotoğrafçılık da yapıyordu. İngilizce, Almanca ve Fransızca biliyordu"

Rus uyruklu olduğu iddia edilen Tsalla, sosyal medyayı aktif kullanıyordu (Maria Tsalla / Facebook)

Yunanistan Ulusal İstihbarat Servisi (EYP), 2018'den beri ülkede gizli şekilde faaliyet gösteren bir ajanın tespit edildiğini öne sürdü. 

EYP'den yapılan açıklamada, kimliği Maria T. olarak paylaşılan ve başkent Atina'daki Pangrati semtinde yaşadığı belirtilen kişinin asıl kimliğinin Irina A.S. olduğu ifade edildi.

İstihbarat örgütü söz konusu kişinin uyruğuna ve tam adına dair bilgi paylaşmadı. Fakat Yunan basınında çıkan haberlerde, kendisinin İrina Alexandrovna Smireva adlı bir Rus yurttaşı olduğu öne sürüldü. Buna göre Smireva'nın Yunan yurttaşlığı alırken kullandığı ad da Maria Tsalla'ydı.

Smireva'nın gerçekte 35 yaşında olduğu ama Yunan yurttaşlığı alırken kendisini 33 yaşında gösterdiği de iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Casusun, Pangrati'de fotoğrafçılık yaptığı ve Galazio adlı örgü malzemeleri satan bir dükkan işlettiği öne sürüldü. 

EYP'nin Smireva'yı bir süre takip ettiği, bunun üzerine Rusya Dış İstihbarat Servisi'nin kendisini ocakta Moskova'ya geri çağırdığı bildirildi. 

Yunan istihbaratının açıklamasında Smireva'nın sosyal medyada aktif olduğu ve gerçekçi profiller oluşturmak için yıllar harcadığı savunuldu. 

Smireva'nın faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgi paylaşılmazken, çalışmalarının sadece Yunanistan'la sınırlı kalmayabileceği, Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerde de geçmişte casusluk yapmış olabileceği iddia edildi.

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Ta Nea'nın internet sitesindeki haberde, Smireva'nın bir komşusunun şu sözleri de aktarıldı:

Kendisini tanıyorduk. Çok iletişimimiz olmadı ama üç dört dil konuşması beni etkiledi. İngilizce, Almanca ve Fransızca biliyordu. Gerçi onu bir süredir görmedim.

Haberde ayrıca sosyal medya hesaplarında birçok fotoğrafı bulunan Smireva'nın, bunların neredeyse hepsinde yüzünü bir şekilde kapattığına da dikkat çekildi.



Independent Türkçe, Greek Reporter, Kathimerini, Ta Nea

DAHA FAZLA HABER OKU