Mardin Artuklu Üniversitesi’nden “Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapanacağı” iddialarına yanıt

Mardin Artuklu Üniveritesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre üç enstitü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı olarak tek çatı altında toplanacak

Mardin Artuklu Üniversitesi / Fotoğraf: AA

Mardin Artuklu Üniversitesi yönetimi, 2009'da üniversite bünyesinde eğitime başlayan Yaşayan Diller Enstitüsü için kapatma kararı aldı. 

Duvar'ın haberine göre karar, yapılan oylama 17 kabul ve 7 ret oyu ile alındı ve Yükseköğretim Kurulu'na gönderildi. 

Enstitü bünyesinde Süryanice ve Arapça yüksek lisans programları da açılmıştı. 

"Tüm enstitüler tek çatı altında toplanacak"

Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yunus Cengiz, K24’e yaptığı açıklamada, alınan kararla bütün enstitülerin tek çatı altında toplanacağını söyledi. 

Cengiz, “Üniversitelerimizde bütün anabilim dalları bir tek çatı altında birleşecek. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Yaşayan Diller Enstitüsü kapanacak, ‘Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı olarak tek çatı altında birleşecekler. Yani bütün enstitüler aynı çatı altında birleşiyor. Ayrıca Kürt Dili ve Kültürü Bölümü olan anabilim dalları kapanmıyor, bunlar da söylediğimiz o çatı altında birleşecek” ifadelerini kullandı.

Rektör Ağırakça: Haberler gerçekleri yansıtmıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakça, enstitünün kapatılacağı ile ilgili sosyal medyada yayınlanan haberlerin “kulaktan duyma” olduğunu söyleyerek “Böyle bir kapatma kararı kesinlikle söz konusu değil” dedi: 


Enstitü 2019-2020 için öğrenci alma duyurusu yapmıştı

Kararın YÖK tarafından onaylanması durumunda enstitü kapanacak. 2019-2020 yılı için öğrenci alma duyurusu yapan enstitünün akıbeti ise şimdilik belirsiz.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Doçent olarak görev yaparken KHK ile ihraç edilen akademisyen Selim Temo da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Artuklu Üniversitesi’nin aldığı kararı değerlendirdi: 

 


“Farklı Kültürlere tahammülsüzlük mahkum edilmeli”

Sosyal medya hesabından kapatılma kararına tepki gösteren Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Sekreteri Şehzade Demir, enstitünün kapatılma kararının hiçbir izahının olmadığını belirterek, “Kamuoyu bu enstitülerin yaygınlaştırılmasını bekliyordu. Farklı kültürlere tahammülsüzlük mutlaka mahkum edilmelidir” paylaşımında bulundu.
 


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’de karar tepki gösterenler arasındaydı: 
 


İnönü Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda Farsça Birimi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Söylemez ise enstitünün açılmasının garabet olduğunu, doğrusunun Kürtçe, Zazaca ve Süryanice gibi programların Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılması gerektiğini söyledi: 
 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU