Avrupa’da "kader" haftası: UEFA ülkeler sıralamasında son durum ne?

Türk temsilcileri Avrupa’da "kader" haftasında çıkıyor. Gent'e 4-1 yenilen Başakşehir, turnuvadan elendi. Fenerbahçe ve Sivasspor ise bu akşam sahaya çıkıyor. Takımların elde edeceği puanlar, UEFA ülkeler sıralamasını da etkileyecek

Avrupa futbolunun en prestijli organizasyonlarında mücadele etmek isteyen Türk temsilcileri, bu hafta oynayacakları müsabakalarla gelecekteki temsiliyetlerini de etkileyecek.

Kulüpler düzeyindeki önemli organizasyonlardan UEFA Avrupa Ligi ile Konferans Ligi'nde Türkiye'den üç ekip yoluna devam ediyordu.

Konferans Ligi son 16 turu rövanş karşılaşmasında Belçika temsilcisi Gent'i konuk eden Başakşehir, rakibine 4-1 mağlup olarak Avrupa'ya veda etti.

Bu akşam oynayacak ekiplerden Sivasspor, İtalyan ekibi Fiorentina'yı ağırlayacak.

Avrupa Ligi'nde mücadele eden Fenerbahçe'nin rakibi ise İspanyol Sevilla. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UEFA sıralamasında hedef ilk 10

Bu sezon Avrupa kupalarında mücadele eden takımların ülke puanına yapacakları katkılar, gelecek yıllarda Türk ekiplerinin bu arenada yer alma sayısında belirleyici olacak.

UEFA ülkeler sıralamasında sezona 20. sırada başlayan ve elemeler sonrası İsrail'in de gerisinde kalarak 21. sıraya kadar gerileyen Türkiye, sonrasında elde ettiği puanlarla tırmanışını sürdürdü.

Bu sezon Avrupa'da 11 bin 400 puan toplayarak 12. sıraya yükselen Türkiye, ilk 10'a girebilmek için avantaja sahip.

 

Sıralama.jpg
UEFA, Başakşehir'in elde ettiği 200 puanı henüz tabloya eklemedi / Fotoğraf: uefa.com

 

Sıralamada Türkiye'nin üzerinde yer alan Sırbistan ve Avusturya'nın turnuvalarda yer alan temsilcisi kalmadı.

12. sıradaki Türkiye'nin 31 bin 700, 11. sıradaki Sırbistan'ın 32 bin 375 ve 10. sıradaki Avusturya'nın 34 bin puanı bulunuyor.  

Türkiye sezonu ilk 10'da tamamlayabilirse, 2024-25 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan takım gönderebilecek.

Fenerbahçe ve Sivasspor'un bundan sonraki süreçte Türkiye'yi ilk 10'a taşıyabilmesi için en az 6 galibiyet alması gerekiyor. Geçilen her tur için de ayrıca ülke puanı kazanılıyor.

 

 

Fenerbahçe turu zora soktu

Fenerbahçe, ve Sivasspor'un çıkacağı rövanş müsabakaları öncesi mutlak galibiyete ihtiyaçları var.

Geçen hafta Sevilla'ya konuk olan Fenerbahçe, ilk yarısı 0-0 biten müsabakada 56 ve 85. dakikalarda yediği gollerle rakibine 2-0 mağlup olarak turnuvadaki ilk yenilgisini yaşamıştı.

Sarı-lacivertlilerin bir üst tura çıkabilmesi için rakibini 3 farklı mağlup etmesi gerekiyor. 2 farklı galibiyetlerde ise maç uzatmalara gidecek.

Fenerbahçe'nin "mutlak galibiyet" parolasıyla çıkacağı karşılaşmada sakatlanan Lincoln Henrique'nin yanı sıra Luan Peres, Nazım Sangare, Gustavo Henrique, Ezgjan Alioski, Serdar Dursun da yer almayacak.

 

 

Sivasspor'un konuğu Fiorentina

Konferans Ligi son 16 turu rövanşında Fiorentina'yı konuk edecek Sivasspor da ilk maçta mağlup takımlardan.

Floransa'daki müsabakayı 1-0 mağlup tamamlayan Rıza Çalımbay'ın öğrencilerine tur için en az 2 farklı galibiyet gerekiyor.

Kırmızı-beyazlı ekibin tek farklı galibiyeti ise müsabakayı uzatmalara taşıyacak. Beraberlik ve yenilgi halinde ise Sivasspor Avrupa'ya veda edecek.

Sivasspor'un Fiorentina'yı konuk edeceği karşılaşmada takımın en önemli isimlerinden Max Gradel, kırmızı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek.

 

 

Başakşehir avantajı kullanamadı

Son 16 turunda mücadele eden Türk temsilcileri arasında en avantajlı takım olan Başakşehir, turnuvaya veda etti.

Deplasmanda oynadığı ilk maçın 16. dakikasında öne geçen İstanbul temsilcisi, müsabakadan 1-1'lik beraberlikle ayrılmıştı.

Dün akşam rakibiyle rövanş maçında karşı karşıya gelen Başakşehir, sahadan 4-1'lik yenilgiyle ayrılarak Avrupa kupalarından elendi.

Maçta konuk ekibin golleri 31., 32. ve 34. dakikalarda Emmanuel Gift Orban, 37. dakikada Cuypers'den geldi. Başakşehir'in tek golünü 88. dakikada Januzaj kaydetti. 

3 dakika 24 saniyede 3 gol atan Orban, Avrupa kupaları tarihinin en hızlı hat-trick yapan oyuncusu olarak tarihe geçti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU