Endonezya'da okul saatinin 05.30'a çekilmesi aileleri öfkelendirdi

Kupang'daki pilot proje kapsamında lise öğrencileri karanlıkta okula gidiyor

Yerel yönetim, eleştirilere rağmen henüz geri adım atmadı (AFP)

Endonezya'nın doğusunda sabahın ilk saatlerinde uykulu öğrenciler ağır adımlarla okula yürürken görülüyor. Zira Doğu Nusa Tenggara ilinin merkezi Kupang'daki pilot proje, 10 lisedeki 12. sınıf talebelerinin 05.30'da derse başlamalarını gerektiriyor. 

Yetkililer, geçen ay Vali Viktor Laiskodat tarafından duyurulan denemenin amacının, öğrencilerin disiplinini artırmak olduğunu söylüyor. Ebeveynlerse eskiden sabah 7 ya da 8'de derse başlayan çocuklarının, şimdi eve geldikleri zaman tükenmiş bir halde olduklarını vurguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

16 yaşındaki bir öğrencinin annesi olan Rambu Ata, "Çok zor, hava zifiri karanlıkken evden çıkmak zorundalar. Bunu kabul etmem mümkün değil. Ortam sessiz ve karanlıkken güvenlikleri güvence altında değil" diyor.

Ata, kızı Eureka'nın her sabah 4'te kalkarak motorla okula gittiğini belirtiyor ve "Şimdi ne zaman eve gelse bitkin oluyor ve hemen uykuya dalıyor" ifadelerini kullanıyor. 

Nusa Cendana Üniversitesi'nden Marsel Robot da "Bu çabanın eğitimin kalitesini artırmakla herhangi bir ilişkisi yok" derken uzun süre uykusuz kalmanın öğrencilerin sağlığını kötü etkileyeceğini ve davranışlarında değişikliğe neden olacağını da vurguluyor:

Sadece birkaç saat uyuyacaklar ve bu sağlıkları için ciddi bir risk. Ayrıca gerginliğe de neden olacak ve bu stresi kötü davranışlar sergileyerek gidermeye çalışacaklar.

Yerel haber sitesi Kompas'ın bildirdiğine göre, şubattan beri sürdürülen pilot projeye gelen şikayetler üzerine ülkedeki ombudsman, merkezi hükümete duruma müdahale çağrısında bulundu.

Kadının Güçlendirilmesi ve Çocukların Korunması Bakanlığı'yla Endonezya Çocukları Koruma Komisyonu da bu adımın gözden geçirilmesi için açıklamalar yaptı. 

2014'te Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yayımlanan bir çalışma, ortaokul ve liselerde öğrencilerin derslere 08.30 ya da sonrasında başlaması tavsiyesinde bulunmuştu. Bunun öğrencilerin yeterli uykuyu alması için gerekli olduğu savunulmuştu. 
 

Independent Türkçe, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU