Chris Rock, Jada Pinkett Smith hakkında yanılıyor

Jada Pinkett Smith'i bu karmaşanın içine daha da çekmek sadece tembellik

(Kirill Bichutsky/Netflix)

Dünyayı yerinden oynatan 2022 Oscar tokadının hemen ardından, internetteki ilk tartışmalarda suçun sorumlusunun bulunması için durmaksızın çalışıldı. Tokat videosunun her saniyesi yakından incelendi ve her senaryo değerlendirildi. Bazıları Will Smith'in yaptıklarının makul olduğunu, sadece Chris Rock'ın Jada Pinkett Smith'in saçkıranıyla ilgili tatsız esprisine karşı onu savunmaya çalıştığını iddia etti. Diğerleriyse, Rock'ın komedi aşkına bir espri için bunu söylemeye her türlü hakkı olduğunu düşündü. Şimdi bir yıl sonra, Rock tartışmayı Pinkett Smith'i hedef alacak şekilde yeniden yönlendirdi ve "onun başlattığını" iddia etti.

Önceki hafta sonu Netflix'in ilk canlı stand-up gösterisi olan Seçici Öfke'de (Selective Outrage) sahneye çıkan Rock, Meghan Markle'ın kraliyet ailesine yönelik "ırkçılık iddialarını" şaka yollu sorguladı, "en güzel kadın" Beyoncé'ye sulandı ve elbette doğrudan "Suge Smith tarafından tokatlanmasına" değindi. Bununla birlikte, sıra tokat hakkında konuşmaya geldiğinde, Rock çocukça bir tavırla olaydan Pinkett Smith'i sorumlu tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Herkes biliyor. Evet, bu oldu. Bir yıl kadar önce lanet Oscar töreninde bu or***u çocuğu tarafından tokatlandım" diyerek olayı kabul etti. Daha sonra Rock, Pinkett Smith'in kendisini 2016 Oscar Ödülleri töreninin sunuculuğunu bırakmaya ikna etmeye çalıştığını söylediği bir zamana ilişkin açıklanmayan ayrıntıları paylaştı. Rock'a göre Pinkett Smith, Akademi'nin Smith'in spor filmi Doğruyu Söyle'de (Concussion) oynadığı başrolü görmezden gelmesinden dolayı üzgündü. Rock, "Eşi Doğruyu Söyle'yle aday gösterilmediği için yetişkin bir adama işini bırakması gerektiğini söyledi. Sonra da bu "n'yle başlayan sözcük" (İngilizce'de siyahlar için kullanılan aşağılayıcı bir ifade -ed.n.) bana beyin sarsıntısı geçirtti" diye anlattı.

O dönemde Jada Pinkett Smith ve çok sayıda Hollywood yıldızı, o yılki adaylar arasında çeşitlilik olmaması nedeniyle 2016 törenini boykot etmişti. Bu da #OscarsSoWhite (#OscarlarÇokBeyaz) kampanyasını başlatmıştı. Bununla birlikte Rock, Jada'nın talebini görmezden gelip ödül törenini sundu. Geceyi sunarken, Rock boykota değinerek, "Jada'nın Oscar'ı boykot etmesi benim Rihanna'nın külotunu boykot etmem gibi bir şey. Ben davet edilmedim" diye espri yaptı.

6 yıl sonra Rock yine Pinkett Smith'i hedef aldı ve bu kez kendisinin önceden bilmediğini ısrarla belirttiği saçkıran nedeniyle kel görünümüne atıfta bulundu. Komedyen, "Jada, seni seviyorum G.I. Jane 2, görmek için sabırsızlanıyorum" diyerek güldü. Hemen ardından Will Smith sahneye çıktı ve Rock'ın suratına bir tokat attı.

Tartışmaya değinen Rock, yanlış değerlendirerek "Kimse ona sataşmıyor. O başlattı; ben bitirdim" dedi.

Tüm bu durum Smith'in suçlu ve Rock'ın suçsuz olduğunu söylemekten çok daha fazla incelik gerektiriyor. Bu, gereksiz yere şiddetle tırmandırılan, açıkça bir dizi tarih ve bağlamla ilgili saldırgan bir yorumdu. Bununla birlikte, Pinkett Smith'i bu karmaşanın içine daha da çekip merkezine yerleştirmek sadece tembellik. Neredeyse komedi uğruna birinin dış görünüşüyle dalga geçmek kadar tembelce. Komedinin neşelendirmeyi ve insanları güldürmeyi amaçlayan bir sanat biçimi olduğuna inanıyorum, başkalarını yıkmayı değil. Rock'ın Pinkett Smith'in saçkıran hastalığından önceden haberdar olmaması umurumda değil; Smith'in Rock'ın suratına tokat atmaya ne kadar hakkı varsa, Rock'ın da siyah bir kadının saçsızlığıyla dalga geçmeye o kadar hakkı vardı.

Bir yıl sonra, G.I. Jane sözünün yıllar önce "başlattığı" sözümona bir kan davasını sona erdirmeyi amaçladığını iddia etmek, amaçlamış olabileceği gibi kısa ve öz bir geri dönüş değil. Bunu söylediğim için üzgünüm Chris Rock ama iddia ediyorum ki "bitiren" sen değilsin, Will Smith senin yerine bitirdi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU