Üç kadından biri şiddete maruz kalıyorsa her gün 8 Mart'tır

Kadınlara yönelik tecavüz ve şiddet olaylarının rekor seviyelere ulaştığı günümüzde, küresel değişime hemen ihtiyacımız var

8 Mart 2023'te Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te Kadınlar Günü için düzenlenen yürüyüşe katılan bir kadın (Reuters)

New York'taki Triangle Gömlek Fabrikası'ndan kadınlar 1909'da bir grevin başlamasını sağladıklarında, kadın işçiler için daha yüksek ücret ve daha iyi koşullar elde etme mücadelesinde öncü oldular.

Bu protestolar, artık Dünya Kadınlar Günü olarak kutladığımız güne dönüştü. Üreme hakları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten Afganistan ve İran'daki temel özgürlükler için verilen mücadeleye kadar çok daha geniş bir yelpazedeki hayati konular, onlarca yıldır bu günle ilişkilendiriliyor.

Kendimi gururla Küresel Feminist olarak tanımlıyorum, bu nedenle benim için her gün Dünya Kadınlar Günü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşte bu yüzden 2008'de benim gibi düşünen kadınlarla birlikte The Circle'ı kurdum. Küresel feminizmi desteklemeye, dünyanın her köşesinde eşit haklar elde etmeye ve dünyanın dört bir yanındaki sayısız kadın ve kız çocuğunun her gün maruz kaldığı şiddeti sona erdirmeye kendini adamış bir kuruluşuz.

Manhattan'daki fabrika grevinin üzerinden 100 yılın epey üzerinde zaman geçmesine rağmen, küresel moda sektöründe ve ötesinde kadın işgücünün hâlâ temel insan haklarından yararlanamıyor olması şoke edici bir gerçek.

Gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca kadın güvenliksiz koşullarda çalışıyor, köle ücretlerine, ücret hırsızlığına, istismara ve şiddete maruz kalıyor ve bunların hepsi büyük markaların çıkarları için yapılıyor.

Ve bu, yine kadınların özgürlüklerinden mahrum bırakıldıkları, aşırı yoksulluk içinde sıkışıp kaldıkları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sıkıntısını çektikleri örneklerden sadece bir tanesi.

Her 11 dakikada bir, dünyanın bir yerinde bir kadın kendi evinde öldürülüyor. İlişkisi olan 15 ila 19 yaşındaki gençlerin dörtte biri de partnerleri tarafından saldırıya uğruyor. Toplamda her üç kadından biri yaşamının bir noktasında fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalacak.

ÜÇ KADINDAN BİRİ. Toplamda neredeyse 1,3 milyar.

The Circle her yıl Sri Lanka, Uganda, Güney Afrika ve Birleşik Krallık gibi ülkelerdeki toplumdan ortaklarımızla binlerce kadını ve kız çocuğunu desteklediğimiz küresel ve eşsiz bir ağ. Dahası, milyarları etkileyecek küresel değişikliği de savunuyoruz.

İşte bu küresel değişime şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Tüm dünyada kadın haklarının gerilediği, tecavüz ve kadına yönelik şiddet olayları sayılarının yeni rekorlar kırdığı bir dönemde, artık hepimiz ayağa kalkmalı ve dünyanın her yerindeki kadınlarla dayanışma içinde omuz omuza durmalıyız.

Şarkıcı-söz yazarı, siyasi aktivist ve hayırsever Annie Lennox, The Circle'ı 2008'de kurdu



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU