8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dileklerim

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Google

8 Mart, kadınların başarılarını kutlamak ve onları hala geride tutan eşitsizliklere dikkat çekmek için tüm dünyada Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.

2023 Dünya Kadınlar Günü teması "Eşitliği kucakla" olacak. Bu yıl Kadınlar Günü'ne özel dileklerimi paylaşmak istiyorum ancak öncesinde günün tarihine kısaca bi bakalım… 
 


Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanmasının kökleri, 20'nci yüzyılın başında Avrupa ve Kuzey Amerika'da meydana gelen işçi hareketlerine dayanıyor.

Tohumları 1908'de 15 bin kadının daha kısa çalışma saatleri, daha iyi ücret ve oy hakkı talep ederek New York City'de yürüdüğü zaman atılıyor.

Bir yıl sonra, Amerika Sosyalist Partisi ilk Ulusal Kadınlar Günü'nü ilan ediyor.

Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumda, siyasette ve ekonomide ne kadar ilerlediğini kutlamak için bir tarih haline gelirken, günün siyasi kökleri, devam eden eşitsizlik konusunda farkındalık yaratmak için grevler ve protestolar düzenlenmesi anlamına geliyor.

Bu olaylara bağlı tarihler 19 Mart, 15 Nisan ve 23 Şubat iken neden Kadınlar Günü 8 Mart'ta kutlanıyor? 

Bunun, 1917 devriminin kadınların gıda ve oy hakkı için yaptığı grevlerle başladığı Rusya ile bir bağlantısı var. 1917'de Rus kadınlarının "ekmek ve barış" talep ettiği bir savaş grevine kadar resmiyet kazanmamıştı.

Grevden dört gün sonra Çar tahttan çekilmek zorunda kaldı ve geçici hükümet kadınlara oy hakkı verdi.

Çünkü o zamanlar Rusya'da hala Jülyen (culayn) takvimi uygulanıyordu, diğer milletler ise Gregoryen (gregriyn) takvimine bağlıydı. Yani Rusya'da 23 Şubat dünya için 8 Mart'tı. 

Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü'nü 1975'te kutlamaya başladı ve 1977'de BM Genel Kurulu kadın haklarını ve küresel barışı desteklemek için 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü ilan etti.

O zamandan beri Birleşmiş Milletler her yıl bir tema belirleyerek günü anıyor. Bu yılki tema da; "eşitliği kucakla."

Kabul etmek gerekiyor ki; Dünya Kadınlar Günü kutlamalarının kökeni bugün gerçekleştirilenlerden çok daha farklı ve mesele sadece kadın meselesi değil.

Meselenin "iş" meselesi olduğunu da anlamak gerekiyor. Bu nedenle her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü ben de şu dileklerin oluşmasına neden oluyor: 

  • Afetzede kadınların talepleri, gereksinimleri daha fazla görünür olsun. İhtiyaçları arka plana itilmesin. Depremde ve enkazın çevresinde kadın olmanın zorlukları unutulmasın. Yoksul ve kimsesi olmayan kadınların sesi duyulsun.    
     
  • "Burada kadının sözü geçmez" diye haykıran kadınların, depremin oluşturduğu maddi manevi enkazla başa çıkmak için adeta binbir parçaya bölünmek zorunda kaldığı göz ardı edilmesin. 
     
  • Eşit işe eşit ücret sağlansın: Erkek ve kadın çalışanlar benzer iş seviyeleri için cinsiyete bakılmaksızın performansa dayalı adil ve hakkaniyetli ücret alsın.
     
  • Kadınlar iş görüşmelerinde bekar ise evlenir, yeni evli ise çocuk yapar, tek çocuğu var ise ikinciyi yapar diye elenmesin. 
     
  • Kadınlar iş görüşmelerinde "Evlilik düşünüyor musunuz?", "Evli misiniz?", "Çocuk düşünüyor musunuz?", "Kaç yıllık evlisiniz?" gibi sorulara maruz kalmasın. Evlilik hem erkekleri hem de kadınları etkilerken erkeklerin, kadınlar kadar bu tür mülakat sorularına tabi tutulmadığı unutulmasın.
     
  • Kadınlara işe alımlarda belirli bir süre evlenmeyeceklerine ve çocuk yapmayacaklarına dair sözleşme imzalatılmasın. 
     
  • Çalışan anneler, çocuk sahibi olduktan sonra işe döndüklerinde iş yerinde ayrımcılığa veya önyargıya maruz kalmasın. 
     
  • Kadınların doğumdan sonra terfi ve maaş gibi alanlarda kariyerleri duraklamasın. 
     
  • Çalışan annelerin küçük çocuklarıyla yeterince kaliteli zaman geçirememe suçluluğu dikkate alınarak küçük yaşta çocuğu olan kadınlara yönelik evden çalışma politikaları esnetilsin. 
     
  • İşverenler kadınlara yönelik politikalarında samimi olsun, kadınları özel ve çalışma yaşamları arasına sıkıştırmamanın yolları aransın. 
     
  • Önemli olan sadece daha fazla kadını işe almak ya da istihdam etmek değil. İş yeri kültürleri tüm çalışanları kapsayıcı ve destekleyici olsun. Daha fazla kadını işe almak, cinsiyet ayrımına yol açmasın, bunun yerine kurum kültüründe çeşitlilik ve eşitlik etkili bir şekilde teşvik edilsin.
     
  • Eşitlikçi bir iş yeri oluşturma konusunda iş dünyası söylemlerini eyleme dönüştürmede yetersiz kalmasın. 
     
  • Terfilerde ve ilerleme fırsatlarında eşitlik söz konusu olduğunda, erkekler ve kadınlar arasında açık bir fark olmasın. 
     
  • Kadınların iş yerlerindeki liderlik temsiliyeti artırılsın.
     
  • Markalar, Kadınlar Günü'nü indirim, alışveriş şenliği ya da kampanyaya dönüştürmesin. 
     
  • Şirketler, Kadınlar Günü'nü bir PR, kurumsal itibarı yükseltme malzemesi olarak görmesin. Kadınlar Günü için milyonluk reklam çekip kendi PR'larını yapmaları haricinde yıl boyunca kadınların maruz kaldığı sorunlara daha fazla sesini çıkarsın. 
     
  • Markalar kadın duyarlılıklarında samimi olsun. 
     
  • İş yerlerinde yapmış olmak için yapılan konuşmalar, vermiş olmak için verilen hediyelerle, kutlamış olmak için yapılan kutlamalarla Kadınlar Günü'nde "mış" gibi yapılmasın. 
     
  • Kadının sorunları yılda sadece bir gün konuşularak sembolik bir jest yapılmasın. 
     
  • Dünya Kadınlar Günü kadınların bir kutlaması olmalı, ancak her yıl önemli başarılar sergileyebilen kadınlarla sınırlı bir kutlama haline gelmesin.
     
  • Her yıl Kadınlar Günü'nde sadece başarılı iş kadınları hakkında ilham verici hikayeler anlatılmasın. Her mart ayında başarılı olamadıkları için farklı şekillerde cezalandırılan kadınlar var. Hikayesi yoksa anmaya değer olmayan, ne kadar küçük veya büyük olursa olsun katkıları genellikle göz ardı edilen kadınlar… Bu nedenle bazı kadınları marjinalleştirmenin insani ve örgütsel maliyeti hafife alınmasın. 
     
  • Kadının sorunlarını hep erkekler konuşmasın. 
     
  • Kadınlar arası dayanışma yetersiz kalmasın. Kadınlar kraliçe arılara dönüşerek alt kadrolarındaki kadın çalışanların önünü kesmesin, ilerlemesini engellemesin. 
     
  • Kadınlara iş yerinde maruz kaldıkları mobbing, sözlü ve cinsel taciz gibi sorunları rahatlıkla anlatabilecekleri açık iletişim ve şeffaf çalışma ortamı sağlansın. 
     
  • Kadın olmayı kutlamak için bir güne ihtiyacımız olmadığı unutulmasın! Bu Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların dünyamızı şekillendirmede oynadıkları kritik rolün farkına varılsın!

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU