Prostat ameliyatı olunca İrlanda aksanıyla konuşmaya başlayan Amerikalı, bilim insanlarını şaşırttı

"Aksanı kontrol edilemiyordu, her ortamda mevcuttu ve giderek kalıcı hale geldi"

(Unsplash)

İrlanda'yı hiç ziyaret etmemiş bir ABD'linin prostat kanseri ameliyatından sonra "kontrol edilemez" bir İrlanda aksanı geliştirdiği yeni bir vaka çalışmasında ortaya kondu.

British Medical Journal'da yakın zamanda yayımlanan bir çalışmaya göre, metastatik hormona duyarlı prostat kanser teşhisi konan 50 yaşındaki Kuzey Karolinalı adam, yabancı aksan sendromuyla (YAS) tutarlı semptomlar gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında Duke Üniversitesi'nden araştırmacıların da bulunduğu ekip, "Semptomların başlangıcında nörolojik muayene anormallikleri, psikiyatrik geçmiş veya beyin MR'ında anormallikler yoktu" diyor.

Kişinin konuşma düzeninde ani bir değişikliğe yol açan bir konuşma bozukluğu olan YAS'ın, inme sonrasında meydana gelen gibi bir beyin hasarıyla bağlantılı bir rahatsızlık olduğu önceki çalışmalarda bulunmuştu.

Rahatsızlığın ilk kez 1907'de teşhis edilmesinden bu yana, bu sendromun dünya çapında bugüne dek bilinen 110'dan fazla vakası var.

Daha önceki araştırmalarda da meme kanseri ve beyin kanserinin yanı sıra mani ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik durumlarla da bağlantılı olan tuhaf aksan değişikliği sendromu belgelenmişti.

 


Bilim insanları, sendromun kanser tümörleri ya da beyin iltihabı nedeniyle beynin yapısında meydana gelen değişikliklerin sonucu gerçekleşmiş olabileceğini söylüyor.

Bu yeni araştırmada ilk kez bir kişinin prostat kanseri teşhisine bağlı olarak YAS geliştirdiği bildirildi.

50 yaşındaki bu kişi, 20'li yaşlarında İngiltere'de yaşamış ve İrlandalı arkadaşlar edinmiş olsa da vaka çalışmasında bu kişinin hiç İrlanda aksanıyla konuşmadığı belirtiliyor.

Araştırmacılar çalışmada, "Aksanının kontrol edilemediğini, her ortamda mevcut olduğunu" ve ölümüne kadar "giderek kalıcı hale geldiğini" yazdı.

Bilim insanları hastanın sesindeki değişimin, kanser hastasının bağışıklık sisteminin omurilik, sinir ve kas parçaları da dahil sinir sistemine saldırdığı bir rahatsızlık olan paraneoplastik nörolojik sendromdan (PNS) kaynaklandığından şüpheleniyor.

Araştırmacılar, "Hastanın durumu, altta yatan bir PNS'yle son derece tutarlıydı" dedi.

Kemoterapiye rağmen nöroendokrin prostat kanseri ilerleyerek çok odaklı beyin metastazlarına ve muhtemelen paraneoplastik sendromla artan inmeye yol açarak ölümüne neden oldu.

Bilim insanları YAS'ın, bazı hastaların iç huzuru üzerinde olağandışı etkilere neden olduğunu belgeledi.

Örneğin, Norveçli nörolog Monrad-Krohn 1947'de, II. Dünya Savaşı sırasında ciddi bir kafa travması geçiren ve Norveççe'yi yabancı Alman aksanıyla konuşmaya başlayan bir hastadan bahsediyor.

Norveç'teki yerel dükkanlar, Alman casusu olduğunu düşünerek bu rahatsızlığa sahip genç kadına hizmet vermeyi reddetmiş.

2016'da, geçirdiği çene ameliyatının ardından Britanya aksanıyla konuşmaya başlayan Teksaslı bir kadına da YAS teşhisi konmuştu.

2018'de yaşanan bir başka olaydaysa şiddetli migrenden mustarip ABD'li bir kadına konan teşhis de YAS olmuştu.

Eski güzellik kraliçesinin ABD'den hiç ayrılmamış olmasına rağmen Britanya aksanıyla konuştuğu bildirilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU