Bilim insanları: En yakınımızdaki kara delikten esrarengiz ışıltılar geliyor

Uzmanlar bu “eşi görülmemiş” vakaların hala açıklanamadığını belirtiyor

Gök bilimciler yanı başımızdaki kara delikten çıkan garip, açıklanamayan ışıltılar tespit etti.

Galaksimizin merkezinde yer alan ve Sagittarius A* olarak bilinen, güneşin kütlesinin 4 katı büyüklüğündeki dönen nesne, bugünlerde beklenmedik bir şekilde şimdiye kadar görülmüş en büyük radyasyon ışımalarını yayıyor.

Bilim insanları, nesneyi gerçek zamanlı olarak izlemelerine rağmen, neden bu ışıltıları gönderdiğini bilmiyor.

Keşfi yapan araştırmacılar "Sgr A*nın Eşi Görülmemiş Yakın-Kızılötesi Parlaklığı ve Değişkenliği" başlıklı yeni bir makalede galaksiye gönderilen ışımalar serisini "şimdiye kadar yayımlanan en kapsamlı istatistiksel model" ile hesapladığını ve böyle bir serinin oldukça nadir gözlenebildiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, bir gecede bu tür bir radyasyon gözleme şansının yüzde 0,3 olduğunu söylüyor. Ancak araştırmacıların da tecrübe ettiği gibi, dört gece boyunca bu olağan dışı etkinliği gözlemleme şansı yüzde 0,05'ten daha az.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre ışımalar Sgr A* olarak bilinen kara deliğin daha aktif hale geldiğinin ya da daha fazla yahut daha farklı materyaller tutmaya başladığının bir göstergesi olabilir. Ayrıca kara delikler hakkındaki düşüncemizin yanlış olduğu ve araştırmacıların kara delikleri anlamak için yeni bir model bulmak zorunda kalacağı anlamına da gelebilir.

Olasılıklardan biri, S0-2 olarak bilinen bir yıldızın 2018'de kara deliğe yaklaştığında ışımanın gerçekleştiği yönünde. Araştırmacılar Einstein'ın genel görelilik teorisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için o yıldızı izliyordu, ancak görünüşe bakılırsa daha da şaşırtıcı bir şey buldular.

Işımalar ayrıca, 2014'te kara deliğin yakınından geçen ve G2 olarak bilinen tozlu bir cismin kalıntıları da olabilir. Araştırmacılar bu gerçekleştiğinde nefes kesen görüntüler beklemiş ancak sonunda büyük hayal kırıklığına uğramıştı. Aslında heyecan verici bu gösteri iptal edilmemiş ve yalnızca ertelenmiş olabilir.

Araştırmacılar şimdi hem durumundaki potansiyel değişiklikleri gözlemleyebilmek hem de görünüşündeki değişikliklerin ne gibi fiziksel süreçlerin bir sonucu olabileceğini daha iyi anlamak adına kara deliği incelemeye devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU