Statlardaki "istifa" tezahüratları... Siyasi hesaplar spor üzerinden mi görülüyor?

Stadyumlarda yükselen "hükümet istifa" sloganlarına karşın bazı takımlar hükümete "destek" oldu. Süleyman Soylu "Sporun siyasete alet edildiğini", Kasapoğlu ise "Spor sahaları siyaset alanı değildir" dedi. Siyasi hesaplarını, spor üzerinden gören mi var?

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde yaklaşık 45 bin vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. 

Yaşanan büyük felaketin ardından spor müsabakaları da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ertelenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta sonu ertelenen spor müsabakaları yeniden başlarken tribünlerde yapılanlar ve tezahüratlar da haftaya damga vurdu.

Fenerbahçe taraftarları "Türkiye üşüme" sloganı ile atkılarını sahaya atarken, Beşiktaşlı taraftarlar da depremzede çocuklara gönderilmek üzere yanlarında getirdikleri oyuncakları sahaya attı.

Karşılaşmalarda tribünlerin tezahüratları da dikkat çekti.

Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı taraftarlar, müsabakalarda Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki can kayıpları ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "hükümet istifa" sloganları attı.

Yapılan tezahüratlara sosyal medyada destek verildiği görülürken hükümetin arkasında durulan açıklamalar da geldi.

 

 

"Spor alanlarını siyaset meydanına çevirmek isteyenler..."

Tezahüratlara kulüplerin yanı sıra siyasilerden de tepki geldi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "sporun siyasete alet edildiğini" savunarak, "Spor alanlarını siyaset meydanına çevirmek isteyenler; devletin, milletin, sivil toplum kuruluşlarının burada ortaya koyduğu çabaya kulak versinler. Mesaimizi bölmesinler. Bölmek isterlerse de hodri meydan" eleştirisinde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise "Spor sahaları siyaset alanları değildir. Provokasyonlara da hiçbir zaman izin vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

 

 

"Siyasetle spor mutlaka ayırt edilmeli"

Kamuoyunda son dönemde birlik-beraberlik mesajlarıyla gündeme gelen spor camiasının siyasete alet edilip edilmediği tartışılıyor.

Spor yazarı Atilla Türker, "istifa" tezahüratlarını ve yansımalarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Tribünlerden yapılan tezahüratları değerlendiren Türker, "Siyasetle sporun mutlaka ayırt edilmesi gerekiyor" dedi. 

"Kışkırtmaya meydan verilmemeli ama herkesin de görüşüne saygı duyulmalı"

Ülke olarak çok dikkat edilmesi gereken bir süreçten geçildiğini belirten Türker, "Herkes üzerine düşen yapmalı, kışkırtmaya meydan verilmemelidir. Ama herkesin de görüşüne, düşüncesine saygı duyulmalıdır" diye konuştu. 

"Tarihi bir süreçten geçiyoruz, herkes sorumluluğunu dikkatlice yerine getirmeli" 

Yapılan tezahüratların tribünlerin belirli bölümlerinden yapıldığını söyleyen Türker, şunları kaydetti:

İzlediğim, gördüğüm kadarıyla tribünlerin bir bölümü tezahürat yapıyordu. Tabii ki azınlık ya da çoğunluğu tespit etmek mümkün değil. Ülkede herkes bu konuyu tartışıyor. Büyük bir kriz, büyük bir tartışma. Tek dikkat edilmesi gereken şey daha dikkatli olunması. Bu ülke bizim ülkemiz. Bu spor, bu futbol bizim mecramız. Herkes birbirine saygı duymalı. Ancak kesinlikle kışkırtma veya buna benzer olaylara da kimsenin girmemesi, dikkat etmesi gerekir. Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Herkes üzerine düşen sorumluluğu, görevini çok dikkatli şekilde yerine getirmelidir. 

 

 

"Futbolseverleri farklı ve faydasız amaçlara hizmet edenlerden uzak kalmaya davet ediyoruz"

Başakşehir, Konyaspor, Alanyaspor, Kayserispor, Çaykur Rizespor ve birçok kulüp, söz konusu tezahüratları eleştirdi.

Göksel Gümüşdağ'ın başkanı olduğu İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü, "Ülkemiz son yüzyılda yaşanan en büyük felaketlerden biriyle karşı karşıya" sözleriyle başlayan paylaşımında, şu ifadelerle "istifa" sloganlarını eleştirdi:

Başakşehir olarak futbolun muazzam gücünü iyilik için kullanmanın tam zamanı olduğuna inanıyoruz. Söylenecek her sözün, haykırılacak her kelimenin birlik ve beraberlik üzerine olmasını arzuluyoruz. Tüm futbolseverleri, büyük bir felaketin yaralarını sarmaya çalıştığımız bugünlerde farklı ve faydasız amaçlara hizmet edenlerden uzak kalmaya davet ediyoruz.

 

 

"Yas tutmak yerine, çirkin siyasete payanda olanları kınadığımızı beyan ederiz"

Konyaspor'dan, "Selçuklu Dar-ül Mülkü Konya, büyük Konyaspor camiası ve taraftarı dün, bugün ve yarın daima devletimizin yanındadır" ifadeleriyle başlayan açıklamada şunlar kaydedildi:

Yas gününde yas tutmak yerine, çirkin bir siyasete payanda olanları en şiddetli şekilde kınadığımızı tarih ve millet huzurunda beyan ederiz.

 

 

"Futbola siyaset sokma ve ayrıştırma çabası içinde olanları kınıyoruz" 

Alanyaspor'un açıklamasında yaşanan deprem sonrası beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, "Futbola siyaset sokma ve ayrıştırma çabası içinde olanları şiddetle kınıyoruz. Devletimizin ve milletimizin sonuna kadar yanındayız. Ülke olarak kenetlenmeye ve yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz" denildi.

 

 

"Kirli siyaset ve zilletin farkındayız"

Kayserispor da "istifa" tezahüratlarına eleştiri geldi.

Kulüpten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Kayserispor Kulübü ve Kayserispor camiası sonuna kadar devletinin ve milletinin yanındadır. İçinde olduğumuz şu felaket günlerinde milletimizin acısını yürekten paylaşırken bu acıyı vesile yaparak tribünlerde yapılmaya çalışılan kirli siyaset ve zilletin farkında olduğumuzu ve bunu kınadığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

 

"Foseptik fareleri... Lejyoner taraftar müsveddeleri..."

TFF 1. Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor, Türk sporuna hizmet etmeyi toplumsal bir sorumluluk anlayışıyla gerçekleştirdiklerini ve sporun birleştirici gücüne katkı sağlamayı şiar edindiklerini belirttiği açıklamasında, "istifa" tezahüratları için şu eleştiriyi yaptı:

Türk milletinin yaşadığı büyük acı henüz çok tazeyken ve özlenen dayanışma ruhu ilk kez bu kadar yüksekken birilerinin hazımsızlığına uşaklık yapmak Türk sporuna ihanettir... Milyonlarca futbolseverin gol sevincini yaşamaktan imtina ettiği bir ortamda yapılan provokatif girişimler foseptik farelerinin çığlıkları olarak tarihe not düşülecektir. Milletimizin yaraları sarmak için büyük bir dayanışma içinde olmasından rahatsız olan lejyoner taraftar müsveddelerini şiddetle kınıyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU