Güvenlik güçlerinin ablukasındaki Keşmir'de büyük camiler bayramda da kapalı

İletişim hatlarındaki kesinti sürerken hükümet yetkilileri bazı ibadethanelerin açık olduğunu savunuyor

Keşmir’in Hindistan yönetimindeki bölümünde güvenlik güçlerinin aldığı sıkı önlemler devam ederken bölgede bazı büyük camilerde bayram namazına izin verilmediği belirtildi.

Hindistan’ın Cammu Keşmir eyaletinin özerklik statüsünün kaldırılmasına dair geçen hafta aldığı karar sonrası bölgedeki hoşnutsuzluk artıyor. Pakistan’ın da hak iddia ettiği ve Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgeyle ilgili Hindistan’ın aldığı karar ayrıca Keşmir sakini olmayan kişilerin emlak satın almasının üzerindeki yasağı da kaldırmıştı.

Bayram kısıtlamalarının öncesinde Hint hükümeti bölgede 5 Ağustos’ta telefon, iletişim ve internet hatlarını kesmişti.  

Hindistan bu sürecin devamında da Cammu Keşmir’in kendi yasalarını yapmasına izin tanıyan anayasal hükümleri rafa kaldırmıştı.

Narendra Modi hükümeti ayrıca Cammu Keşmir’i federal olarak yönetilebilir iki idari bölgeye ayırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmalı bölge genelinde büyük çaplı toplantılar düzenlenmesi yasaklanırken, NDTV’nin haberine göre Srinagar'daki büyük camilerin bayramda da kapalı kaldığı kaydedildi. Hint hükümetiyse küçük yerel camilerin ibadete açık olduğunu savundu.

Cuma günü büyük çaplı bir gösteriye sahne olan Soura civarında namaz sonrası sokakları dolduran yüzlerde kişi Hindistan karşıtı sloganlar atarken, bölgeyi büyük ölçüde kapatan yetkililer gösterilerin yayılmasını engellemişti.

Bu arada Keşmir polisi paylaştığı bir tweet’te bayram namazı ibadetinin “(Keşmir) Vadisi’nin çeşitli bölümlerinde huzur içinde yerine getirildiğini ve tatsız bir olay yaşandığına dair bilgi almadıklarını” belirtti.

Soura’da bir türbede ibadetlerini ifa ettikten sonra gösteri düzenleyen grubun içinde yer alan 18 yaşındaki Asifa ise “Biz özgürlük istiyoruz. Ne Hindistan’ın ne de Pakistan’ın bir parçasıyız” dedi.

“Keşmir’in özel statüsünü kaldırmanın bizler için iyi olduğunu söyleyen Modi kendi halkına yalan söylüyor” diyen genç kız, “Son nefesimize kadar direneceğiz” diye ekledi.

 

Reuters.png
Bayram namazı sonrası gözyaşlarına hakim olamayan Keşmirli bir kadın (Reuters)

 

Hint hükümetiyse bir süre önce bölgede getirdikleri kısıtlamaların bayram için gevşetildiğini iddia etmişti.

Ancak iletişim hatları üzerindeki engellemeler 8. gününü geride bırakırken, internet, cep telefonu ve sabit hatlar da hala çalışmıyor.

Geçen hafta Srinagar dışında kalan bölgelere dair bağımsız kaynaklardan neredeyse hiç bilgi gelmedi.

Srinagar sakinleriyse Kurban Bayramı öncesi böylesi bir sessizlikle daha önce hiç karşılaşmadıklarını söyledi.

Dükkanlar kapalıydı, kepenkler ve duvarlar “Hindistan Çek Git” ve “Özgürlük İstiyoruz” gibi Hindistan karşıtı yazılarla doluydu.

Srinagar’ın Barzulla bölgesinde bir camiye girişi sırasında konuşan Enise Şafi adlı yaşlı kadın, “Neyi kutluyoruz? Yakınlarımı bayramlarını tebrik etmek için arayamıyorum, bir şeyler almak için dışarı çıkamıyorum. Yani bu nasıl bayram?” diye sordu.

Reuters ajansına konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, pazar günü bir araya gelen eyalet yönetimi, bölge idaresi ve polis yetkililerinin yaptığı toplantıdan güvenlik kısıtlamalarını kaldırmama kararının çıktığını belirtmişti.

Yetkili, “Şiddete yol açabilecek toplantıları önlemek adına bayramda kısıtlamaların uygulanmasına karar verildi” demişti.

Keşmir genelinde 300’den fazla bölgesel lider ve aktivist farklı usullerle gözaltında tutuluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU