Yıllardır transfobiyle suçlanan J.K. Rowling: Daha yanlış anlaşılamazdım

"Amacım kimseyi üzmek değildi"

Harry Potter filmlerinin bazı oyuncuları da J.K. Rowling'in görüşlerini eleştirmişti (Reuters)

Dünyaca ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling'in konuk olduğu 21 Şubat'ta yayımlanacak The Witch Trials of J.K. Rowling (J.K. Rowling'in Cadı Mahkemelerinde Yargılanışı) başlıklı podcast'in fragmanı paylaşıldı. 

57 yaşındaki yazar, podcastte trans topluluğuna dair görüşleri yüzünden yıllardır aldığı sert tepkilere değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağımsız medya kuruluşu The Free Press çatısı altında hazırlanan podcast'in sunuculuğunu ABD'de LGBTİ hareketine karşı prostestolarıyla tanınan Westbro Baptist Kilisesi'nin eski üyelerinden Megan Phelps-Roper yaptı. Kiliseden ayrılan Roper, cemaatin savunduğu görüşleri eleştirmesiyle tanınıyor.

Bölümün tanıtımda Rowling'in kendine yöneltilen "Sonsuza kadar sevilen biri olabilirdin ama sen bu görüşleri savunmayı tercih ettin" eleştirilerine yanıtı yer aldı.

Son yıllardaki açıklamaları yüzünden transfobiyle suçlanan yazar "Daha fazla yanlış anlaşılamazdım" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

Amacım kimseyi üzmek değildi ama çıkartıldığım tahttan indirilecek olmak beni rahatsız etmedi.

Rowling'e yönelik tepkiler Aralık 2019'da, sosyal medyada trans karşıtı bir dizi paylaşım yaptığı için Küresel Kalkınma Merkezi'ndeki sözleşmesi yenilenmeyen araştırma görevlisi Maya Forstater'a destek vermesiyle başlamıştı.

Transfobiyle suçlanan yazar bunu reddetmiş ve "cinsiyetlerin gerçek olmadığını savunmanın dünya genelindeki kadınların yaşadığı gerçekliği sildiğini" söyleyerek görüşlerini savunmuştu.

Ardından Rowling "regl olan bireyler" ifadesini kullanan bir makaleyi "kadın" demedikleri için eleştirmiş ve "Eminim eskiden bu kişiler için bir kelime vardı" diye yazmıştı.

Sosyal medya lincine uğrayan ünlü yazarın İskoçya'daki evinin adresi internete sızdırılmıştı. Ayrıca Rowling, önceki söyleşilerinden birinde görüşleri yüzünden ölüm tehditleri aldığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Forbes, Telegraph

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU