Neo-Nazi sitenin “sosyal medya lincine” maruz bıraktığı siyahi öğrenci 725 bin dolar tazminat alacak

Taylor Dumpson, hayatını alt üst eden tehditlerle ilgili açtığı davadan zaferle çıktı

Irkçıların hedefi haline getirilen Taylor Dumpson, gelen tehditler sonrası yaşamından endişe duyduğunu söylüyordu (AP)

Amerikan Üniversitesi’nin ilk siyahi öğrenci birliği başkanı olarak tarihe geçen Taylor Dumpson, kendisine yönelik ırkçı saldırıları organize eden Neo-Nazi internet sitesine karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Okulun eski öğrencisi Dumpson 2017’de açtığı davada, Neo-Nazi yanlısı görüşleriyle tanınan Daily Stormer sitesinin kurucusu ve editörü Andrew Anglin’in kendisine karşı “ırkçı internet lincine” öncülük ettiğini, yaşadıklarının hayatından endişe edecek ve eğitimini sekteye uğratacak noktaya geldiğini ileri sürdü.

Washington DC Federal Bölge Mahkemesi yargıcı Rosemary M. Collyer, olayın arkasında olduğu belirtilen sitenin editörü Anglin’le sitenin takipçilerine karşı açılan davayla ilgili kararını cuma günü açıkladı.

Dumpson’a uğradığı zarara binaen 101 bin 429 dolar, cezai tazminat olarak 500 bin dolar ve avukatlık bedelinin karşılığı 124 bin dolar olmak üzere toplamda 725 bin dolar (yaklaşık 4 milyon TL) ödenmesine hükmeden yargıç, davalıların genç kadına yaklaşmasını da yasakladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyahi öğrenciye yönelik nefret içerikli mesajlar Mayıs 2017’de gelmeye başladı. Dumpson’ın Amerikan Üniversitesi öğrenci birliği başkanı seçilmesinden bir gün sonra birliğin ofisinin yakınlarına üzerinde ırkçı mesajlar yazan muzlar asıldı.

Mahkeme kayıtlarına göre Andrew Anglin, sitesi The Daily Stormer’da “Kimse civarda muzlar varken kendini güvende hissedemez” ifadesinin geçtiği bir makaleye yer verdikten sonra Dumpson’ın adını, fotoğrafını, Facebook hesabını ve üniversite öğrenci birliğinin Twitter hesabını paylaşarak takipçilerine siyahi öğrenciye karşı “trollük yapmaya” çağırdı.

Bu çağrının ardından Dumpson’ın Facebook sayfası ve üniversite öğrenci birliğinin Twitter hesabı tehditkar mesajlarla doldu. Davalılar arasında adı geçen Brian Andrew Ade de Dumpson’ı “goril ve şempanzeyle kıyaslayan” 9 ırkçı tweet attı, genç kadına karşı argoda “kilolu ve ağzı bozuk siyahi kadın” anlamına gelen bir ifade (sheboon) kullandı.  

Tehditler ve ırkçı hakaretler sonrası yaşamından endişe duyduğunu belirten Dumpson kampüs içinde rahat dolaşamaz, toplu taşımaya binemez ve gece evden çıkamaz hale geldiğini söyledi. Yeme içme sorunu yaşayan, depresyon ve anksiyeteyle mücadele eden genç kadına Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) teşhisi kondu.

 

Huffington Post.jpg
Andrew Anglin, Roma gezisi sırasında Nazi selamı verirken (Huffington Post)

 

Cuma günü Taylor Dumpson’a tazminat ödemeye mahkum edilen sitenin kurucusu Anglin için bu yaşananlar bir ilk değil.

ABD’li Müslüman komedyen Dean Obeidallah’ı 2017’de “İngiltere’de IŞİD’in yaptığı bir saldırının elebaşı olmakla suçlayan” bir makaleye sitesinde yer vermesi nedeniyle Anglin’in 4,1 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilmişti.

Birkaç hafta önce açıklanan bir diğer mahkeme kararında, Musevi emlakçı Tanya Gersh’e yönelik tehditler ve anti-semitik ifadelerle dolu aramalar, mesajlar ve paylaşımların arkasında bulunduğu gerekçesiyle Anglin’e 14 milyon dolar tazminat ödeme cezası verilmişti.

Anglin, Dumpson’a yaptığının bir benzerini Gersh’e de yapmış, beyaz ırkçı Richard Spencer’la ilgili suçlamalarının ardından emlakçının bilgilerini internette paylaşıp aşırı sağcıların hedefi haline getirmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU