Fransız haber ajansı AFP, "Ölümcül deprem, mayıstaki seçimlerde Erdoğan üstünde baskı oluşturdu" diye yazdı

"Başarısız olursa sonu Ecevit'e benzeyebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan depremden etkilenen bölgeleri ziyarete devam ediyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, onbinlerce yurttaşın ölümüne neden olan Maraş depremlerinin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki muhtemel etkilerinin kaleme alındığı bugün yayımlanan haberini "Ölümcül deprem, mayıstaki seçimlerde Erdoğan üstünde baskı oluşturdu" başlığıyla verdi.

Türkiye ve Suriye'de ölenlerin sayısının 15 bini geçtiği belirtilerek başlayan haberde 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerden "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kariyerinin en büyük sınavı" diye bahsedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajans, "Erdoğan, pazartesi yaşanan felaketten önce de bir dizi krizi yatıştırmaya çalışıyordu" ifadelerini kullandı ve cumhurbaşkanının "ekonomiye alışılmışın dışındaki yaklaşımının ülkeyi enflasyonist sarmala sürüklediğini" öne sürdü.

Haberde son yıllarda yaşanan orman yangınları gibi çevre felaketlerinin ve hükümete yönelik yolsuzluk iddialarının iktidara zorluk yarattığı ve Erdoğan'ın da bu yüzden deprem müdahalelerinde atağa geçtiği öne sürüldü.

Ajans, Erdoğan'ın depremden saatler sonra Ankara'da basın açıklaması yaptığını ve felaketin üç günü boyunca ekranlardan halka seslenmeye devam ettiğini belirtti.

Haberde, cumhurbaşkanının depremin en sert vurduğu illerden olan Hatay'daki konuşmasında hükümetin "eksikliklerini" kabul ettiğini ama "böyle bir felakete hazır olunamayacağının" altını çizdiği aktarıldı. 

Devamında 1999'daki Gölcük depreminin ardından dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in çok eleştildiği hatırlatıldı ve Erdoğan'ın 2002'de iktidara gelmesinde "daha iyi felaket yönetimi vaadinin" etkili olduğu iddia edildi.

AFP, uzmanların "Erdoğan'ın krizi iyi yönetmesi halinde pozisyonunu güçlendirebileceğini fakat başarısız olursa sonunun Ecevit gibi olabileceğini" söylediklerini aktardı.

Haberde Londra merkezli siyasi risk danışmanlık şirketi Teneo'dan Wolfango Piccoli'nin şu değerlendirmesine yer verildi :

Etkili bir acil durum müdahalesi, Erdoğan'ın liderliğindeki ulusal dayanışma duygusunu tetikleyerek cumhurbaşkanı ve partisini güçlendirebilir. Fakat depremin büyüklüğü hükümete ciddi zorluk yaratacak.

Ajansa konuşan Britanya merkezli Dış Politika Merkezi'nde araştırma görevlisi olan Emre Çalışkan da "Deprem sonrası müdahale başarılı olmazsa, Erdoğan mayıstaki seçimleri kaybedebilir" dedi.

Haberde, Türkiye'nin güneyinde yakınlarını enkazdan kurtaramayan ailelerin hükümete "ateş püskürdüğü" yazıldı ve hayatta kalanların da 24 saatten daha uzun bir süre boyunca devletin yardım görevlilerinin yiyecek ve barınak sağlamasını beklediği öne sürüldü.

Yakınlarını depremde kaybeden analist Gönül Tol, Hatay'da AFP muhabirine görüş verdi ve "Erdoğan iktidarının bu felaketten etkilenmemesi imkansız" dediği aktarıldı.

Ayrıca haberde Tol'un şu ifadelerine yer verildi:

1999'da sivil toplum kuruluşları yardım etmek için yorulmadan çalışmıştı. Bu kez sayıları daha az çünkü Erdoğan 2016'daki darbe girişiminin ardından pek çok sivil toplum kuruluşu üstünde baskı kurdu.

Haberde yer alan fotoğraflardan birinin altındaysa "Önceki afetlerde görünür bir liderlik etmekten kaçınmış olan Erdoğan, bu kez ön planda" ifadeleri kullanıldı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU