Suriye Ordusu'nun depremin hemen ardından Mare kasabasını bombaladığı ortaya çıktı

Birleşik Krallık milletvekilleri, Mare'ye yönelik "kesinlikle kabul edilemez" bombalı saldırıyı kınadı

Halep'teki kurtarma ekipleri depremin ardından hasar alan bir binanın bulunduğu yerde hayatta kalanları arıyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK), 7.8 büyüklüğünde ölümcül bir depremle sarsılmasından kısa süre sonra, silahlı güçleri isyancıların elindeki bir kasabaya "şeytani" bir bombalı saldırı düzenleyen Suriye Devlet Başkanı'nı kınadı.

Çarşamba günü BK Avam Kamarası'na, Halep'in 35 kilometre kuzeyindeki Mare kasabasının Beşar Esad rejimi tarafından gece boyunca şiddetli bir bombalı saldırıya maruz kaldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı meslektaşlarına, Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki anklavın (tamamen başka bir siyasi bölgenin sınırları içinde yer alan siyasi bölge -ed.n.), sakinleri deprem nedeniyle dümdüz olan binalardan komşularını ve aile üyelerini kurtarmaya çalışırken saldırıya uğradığını söyledi.
 

Beşar Esad
Devlet Başkanı Beşar Esad'ın rejimi, salı günü Mare kasabasına bombalı saldırı düzenledi (AFP)


Alica Kearns'ün açıklaması, Beyaz Baretliler'e bağlı kurtarma ekiplerinin liderlere bir mektup göndererek "depremden etkilenen bölgelere bomba atılmaması için" Şam'a baskı yapmaları çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Kearns salı günü milletvekillerine şöyle dedi: 

Esad dün depremden etkilenen Mare'yi bombalayarak, ılımlı muhalefete saldırıp onu yok etmek için gerçekten acımasız, şeytani bir saldırı ve fırsatçılık yaptı.

BK Dışişleri Bakanı James Cleverly de doğal afetin ardından Mare'nin "kesinlikle kabul edilemez şekilde bombalanması" nedeniyle Esad rejimini eleştirdi.

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı'nın açıklamasına yanıt veren Cleverly, Kearns'ün "doğal afetin hemen ardından bu bölgelerin kesinlikle kabul edilemez şekilde bombalandığının altını çizmekte tamamen haklı olduğunu" söyledi.

Cleverly şöyle ekledi:

Ne yazık ki bu, kınadığımız, yaptırım uyguladığımız ve bu tür davranışların tekrarlanmasını önleme çabasıyla (uluslararası dostlarımız ve ortaklarımızla birlikte çalışarak) yaptırımlar uygulamayı sürdüreceğimiz Esad rejiminin uzun zamandır devam eden davranış biçimini ortaya koyuyor.

 

Suriye
7.8 büyüklüğündeki depremden yaklaşık iki gün sonra, zorluk içinde ellerinden geleni yapan kurtarma ekipleri binlerce binanın enkazından daha fazla kişiyi çıkarmak için çalışıyor (AP)​​​​​​​


Ayrıca Cleverely, depremin ardından üç Britanya vatandaşının kayıp olduğunu ve Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'ne (FCDO) bağlı kriz müdahale merkezinin felakete yakalanan 35 Britanyalıya yardım ettiğini de doğruladı.

Süregelen savaş ve Rusya destekli hükümet güçleri tarafından kuşatılan isyancıların elindeki bölgenin sınır boyunca tecrit edilmiş olması, Suriye'deki yardım çabalarını sekteye uğratıyor.

Suriye'nin kendisi de savaşla bağlantılı Batı yaptırımları altında uluslararası parya konumunda.

Büyük fay hatlarının üzerinde yer alan bölge, sık sık depremlerle sarsılıyor. 1999'da Türkiye'nin kuzeybatısını vuran benzer şiddetteki depremlerde yaklaşık 18 bin kişi ölmüştü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU