Ailesini enkazın altından kurtarmak için Galler'den Adıyaman'a geldi

Ahmet Yılmaz gece boyunca Galler'in güneyinden, dağlık alandaki Tut köyüne yolculuk yaptı

Kahramanmaraş'ta bir kadın, depremden sonra yıkılan binalara bakıyor (Reuters)

Felaketin vurduğu Türkiye'deki çocukluk evine ulaşmak için 3 bin 220 kilometreden fazla yol kateden adam, hâlâ enkazın altında gömülü olan ailesini bulmaya geldi.

Ahmet Yılmaz, kardeşi Ali'nin ölümcül depremde hayatını kaybettiğini duyduktan sonra gece boyunca Birleşik Krallık'taki Galler'in güneyinden Adıyaman'da dağ eteklerinde bulunan Tut köyüne yolculuk yaptı.

Yılmaz köye vardığında, kardeşinin eşinin de ağır yaralandığını ve iki yeğeninin hâlâ enkazın altında gömülü olduğunu öğrendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi günkü ilk depremde binlerce kişi ölürken, Türkiye'yle Suriye'yi sallayan ikinci büyük sarsıntı ve düzinelerce artçı deprem, sayısız ailenin sevdiklerinin yasını tutmasına yol açtı.

Britanyalı yayıncılardan oluşan bir ekip, bölgede faaliyette olan birkaç havalimanından birinde can havliyle ailesine ulaşmanın bir yolunu arayan Yılmaz'la konuştu.
 

Ahmet Yılmaz

Ahmet Yılmaz ailesini aramak için gece boyunca Galler'in güneyinden Türkiye'ye yolculuk yaptı (Sky News)


The Sky News ekibi Yılmaz'ı, büyüdüğü, ücra yerdeki karla kaplı köyü Tut'a giden tehlikeli ve kayalıklı dağ yolundan yukarı çıkarmayı teklif etti.

Yolculuğun yarısında hayatta kalan yeğeninden aileye yardım etmeye kimsenin gelmediğini söyleyen bir telefon alan Yılmaz, üzüntüyle gözyaşlarına boğuldu.
 

Ahmet Yılmaz

Ahmet Yılmaz, Tut'ta yıkılan aile evinin iskeletine bakıyor (Sky News)


Köye vardığında Yılmaz, 7.8 büyüklüğündeki depremde katları üst üste çökmüş olan beyaz cepheli çocukluk evine şok içinde baktı.

Yılmaz, artık enkaz haline gelmiş evini "neşe ve sevgi dolu" diye nitelendirdi.

The Sky News'e konuşan Yılmaz şunları söyledi:

İnanılmaz. Daha önce hiç böyle bir şey görmedim. Gerçekten şoke oldum. Hayatımda daha önce hiç böyle bir şey görmedim... hiç.

İkinci bir videoda Yılmaz, kız kardeşi Fate ve hayatta kalan yeğeni Sıdıka'yı selamlarken görülüyor. Aile kucaklaşıp çaresizce feryat ediyor.

Bu olay yaşanırken kurtarma ekipleri, Türkiye ve Suriye'yi vuran depremlerde yerle bir olan binaların enkazı altında mahsur kalan sağ kişiler için "zamanın azaldığı" uyarısında bulundu.

Yetkililerin iki ülkede 9 bin 400'den fazla kişinin öldüğünü  ve yaklaşık 30 bin kişinin yaralandığını bildirdiği deprem, yaklaşık 20 bin kişiyi öldüren 2011 tarihli tsunamiden bu yana dünyanın en ölümcül sismik olayı oldu.

Bitkin düşmüş acil durum çalışanları donma noktasına yakın sıcaklıklar, amansız yağışlar ve elektrik kesintilerinin ortasında çalışmaya devam ediyor.

7.8 büyüklüğündeki deprem 1999'dan bu yana Türkiye'yi vuran en ölümcül depremken, yetkililer ölü sayısının gittikçe artacağından korkuyor.

İlk depremin merkez üssü, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesiydi.
 

Kahramanmaraş'ta bir çocuk
Kahramanmaraş'taki ölümcül depremin ardından bir çocuğun bakışları​​​​​​​ (Reuters)


Türk yetkililer, batıda Adana'dan doğuda Diyarbakır'a kadar 450 km ve kuzeyde Malatya'dan güneyde Hatay'a kadar yaklaşık 300 km'lik bir alanda aşağı yukarı 13,5 milyon kişinin depremden etkilendiğini söylüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU