Kahramanmaraş merkezli depremlerde üçüncü gün... Binlerce can kaybı var

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken ölü ve yaralı sayısı artıyor

Tarihindeki en büyük depremlerden birini yaşayan Türkiye'de yıkımla mücadeleye devam ediliyor.

6 Şubat günü sabaha karşı ve öğleden sonra Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 kenti vurdu. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem nedeniyle açıklanan son resmi verilere göre 9 bin 57 kişi yaşamını yitirdi, 52 bin 979 kişi yaralandı.Depremlerde 6 bin 500'den fazla bina yıkıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 kenti (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana) kapsayacak ve 3 ay devam edecek şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı alındığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dakika dakika neler oluyor?

00.17: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İskenderun ve Adana'da depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Vatandaşla görüşen Erdoğan, "Hiç endişe etmeyin, bundan da kısa sürede kurtulacağız. Tabii ki ölenlerimiz hepimiz için ciğerparelerimizdir" dedi.

23.50: Mansur Yavaş, "Kahramanmaraş'ta ilk günden itibaren arama kurtarma çalışmalarını sürdüren Ankara İtfaiyemiz 200'den fazla depremzedeyi kurtardı, ayağınıza taş değmesin. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu vesileyle afet bölgesindeki tüm kurtarma ekiplerine saygılarımı sunuyorum" paylaşımı yaptı.

23.10: Habertürk'te Fatih Altaylı bir yardım kampanyası düzenlemek istediklerini ancak bunun engellendiğini belirtti. Bunun üzerine  RTÜK üyesi İlhan Taşcı, "RTÜK Başkanının Üst Kurulun bilgisi ve kararı olmadan televizyonları arayıp deprem için yardım kampanyası yapmamaları talimatı vermesi hukuken geçersizdir, vicdanen de kabul edilemez. İnsanların bir yudum su için çırpındığı günde bağış kampanyasını ötelemek bir akıl tutulmasıdır!" tepkisini gösterdi.

22.11: İBB Başkanı İmamoğlu, "Cumhurbaşkanı deprem bölgesinde iken gelecek olumsuz tepkiler kamuoyuna yansımasın diye sosyal medya ve internet iletişimini kısıtlamak sadece gerçeklerden korkmak ve zayıflıktır" dedi. İmamoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenler özgüveni yüksek kişilerden oluşmalıdır" ifadesini kullandı.

21.30: Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi Şekeroba Mahallesi'nden geçen tren raylarının depremin etkisiyle yerinden oynayıp yana kaydığı görüldü. 

20.57: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Çok basit iddialarla siyaset yapmak kadar çirkin bir şey olamaz. Siz kimsiniz ya, ne olduğunuzu sanıyorsunuz? Hangi havalimanını yapmışsınız?" ifadesini kullandı.

18.15: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 9 bin 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 52 bin 979 kişinin yaralandığını, 6 bin 444 binanın yıkıldığını bildirdi. Erdoğan, "Bu dönem birlik, beraberlik, dayanışma dönemidir. Böyle bir dönemde basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe olumsuz kampanyalar yürütülmesini hazmedemiyorum. Üzerimde bulunan makamın sorumluluğu olmamış olsa ben bugün böyle konuşmam" dedi. 

17.58: Davutoğlu, "Allah aşkına sizin derdiniz ne? Milletimiz canla başla enkaz altından bir can daha kurtarabilir miyiz, ihtiyaç sahiplerine nasıl yardımcı oluruz derdiyle sosyal medyayı kullanıyor. Siz de utanmadan buna nasıl engel oluruz diye Twitter’ı kapatıyorsunuz. Derhal yasağı kaldırın!" dedi.

17.37: Babacan, "İletişimin can kurtardığı bir günde Twitter engellenir mi? Bu nasıl bir işbilmezlik? Vatandaş harıl harıl VPN indirmeye çalışıyor. VPN şarj tüketimini arttırıyor. Ne yapıyorsunuz siz!" tepkisi gösterdi.

17.30: Borsa İstanbul: Pay Piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 5 iş günü kapatılmasına ve bugünkü işlemlerin iptaline karar verildi.

17.14: Akşener, "Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!" paylaşımını yaptı. 

16.58: Kılıçdaroğlu, "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz" tepkisi gösterdi. 

15:20: AFAD, depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp defnedileceğini duyurdu

15:10l: İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, İstanbul’da oluşturdukları kriz masasının ardından 2 günde 800 sağlık çalışanın deprem bölgesine gönüllü gitmek için kendilerine başvurduğunu söyledi.

15:00l AFAD, depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp defnedileceğini duyurdu.

15:00l Bağımsız Maden-İş Ermenek’ten madencilerin arama kurtarma faaliyeti için 8 araçla yola çıktığını duyurdu

14:20l Dün Erdoğan’ın açıklamalarından sonra bazı yurttaşlar Twitter paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı. Gözaltılara tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu “Ya hepimizi tutuklayın ya da geceden beri tutukladığınız gençleri, gazetecileri serbest bırakın. Çok işimiz var” dedi.

14:15l Türk Hava Yolları, bugün deprem bölgesine düzenlenecek uçak seferleriyle 30 bin kişiyi tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı

14.11 l Kandilli Rasathanesi tarafından verilen bilgiye göre, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 14.11'de meydana gelen depremin derinliği 5.0 km olarak kaydedildi.

13.50 l Erdoğan, ölü sayısının 8 574, yaralı sayısının 49 bin 133, yıkılan bina sayısının 6 bin 444 olduğunu bildirdi.

13.35 l Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli yol ağında ana arterlerin hepsinin ulaşıma açıldığını, deprem nedeniyle trafiğe kapalı güzergah bulunmadığını bildirdi.

12.56 l Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'a geldi. Erdoğan, ilk olarak Kahramanmaraş Havalimanı'nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer yetkililerden, depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Erdoğan, Onikişubat Stadyumu'nda AFAD tarafından kurulan çadır kentte ve bölgede incelemelerde bulunacak.

12.50 l Adalet Bakanı Bozdağ: Önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak. Arkasından yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru olanlar varsa hepsi hesabını verecek.

12.24 l Depremden etkilenen 10 ilde OHAL ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Meclis Başkanlığına sunuldu.

11.30 l Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Deprem bölgesinde 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan ettik.

11:14 l Borsada işlemler durduruldu.

11.08 l SGK: Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği bölgelerde ikameti bulunanlar, raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemeleri bir defaya mahsus reçetesiz temin edebilecek

10.47 l AFAD: diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personel afet bölgesine sevk edilmiştir.

10.10 l Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor.

09.35 l AFAD, saat 06.15 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 bin 11 kişinin yaralandığını açıkladı

07.23 l Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup da deprem bölgesinde yakınları olan avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum süreleri depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatacağız.

02.24 l CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesinden bir video yayınlayarak, "Belediye başkanlarımıza söyledim. Kaynak sağlamak için ellerinden geleni yapacaklar. Bürokratik engel mi koyuyorlar? Yapın, dinlemeyin. Bu halka ekmek, battaniye bulmak için tutuklanmanız gerekirse tutuklanın" ifadelerini kullandı. CHP lideri, yıkıcı depremlerin 'baş sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan' olduğunu söyledi.  

01.10 l Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Üretim tesislerinde üretime zarar verecek herhangi bir zarar verecek herhangi bir yıkımın olmadığını görüyoruz. Bu bizim açımızdan sevindirici. Şu anda bölgede bazı şehirlerde doğalgaz verilememesi sebebiyle doğalgaza bağlı üretimler hariç diğer sanayi tesislerinde de üretimlerin devam ettiğini görüyoruz. Her zaman sayın Cumhurbaşkanımızın altını çizdiği gibi yatırım-üretim-istihdam ve ihracat temelinde biz bu bölgelerdeki sıkıntılar atlatılır atlatılmaz üretim tesislerimizi en güzel şekilde üretmeye devam edeceğiz. İlk günden itibaren sanayicilerimiz üreticilerimiz ellerini taşın altına koyuyorlar. Sadece Uşak’taki sanayicilerimiz bu depremle mücadelede, soğuk havayla mücadeleye destek vermek için 1 milyona yakın battaniyeyi bölgeye gönderiyorlar. Bu da Türkiye’nin üreten bir ülke olduğunun da göstergesi. Elbette ciğerimiz yanıyor, kayıplarımız bizi çok üzüyor. Ama üretim tarafında tabii ki Türkiye’yi üreterek büyüyen bir ülke olma yolunda destelemeye hükümet olarak devam edeceğiz.

00.50 l Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da bugün saat 01.00'den itibaren 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.

00.11 l Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "5 bin 894 vatandaşımız hayatını kaybetti, 34 bin 810 yaralımız var, 5 bin 775 bina yıkıldı, 8 bin vatandaşımız enkazdan kurtarıldı" dedi.

 

TIKLAYIN – Depremin ilk gününde neler oldu?

TIKLAYIN – Depremin ikinci gününde neler oldu?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU