Cumhurbaşkanı Erdoğan: 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan etme kararı aldık

Erdoğan, "Uzmanlar bu iki depremi istisnai yer hareketi olarak tabir ediyor. Çok büyük bir yıkıma sebep oldu. Coğrafyamızın en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıyayız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaşanan iki depremin çok geniş bir alanda çok büyük bir yıkıma sebep olduğunu ifade eden Erdoğan, "Uzmanlar bu iki depremi istisnai yer hareketi olarak tabir ediyor. Çok büyük bir yıkıma sebep oldu. Coğrafyamızın en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıyayız" dedi.

Arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının devam ettiğini belirten Erdoğan, yurtiçi ve yurtdışından ekiplerle bu sayısının arttığını vurguladı.

Deprem bölgesi için 100 milyar liralık bir kaynağın seferber edildiğini kaydeden Erdoğan şunları kaydetti:

Zorunlu olmadıkça kimsenin Deprem bölgesindeki yolları kullanmaması gerektiğini tekrar hatırlatıyorum. 1000'e yakın ambulans toplamda 5 bin sağlık personeli katılıyor. Güvenlik güçlerimizden çok sayıda personel arama-kurtarma çalışmalarında görevlendirildi. TSK tüm imkanlarıyla arama-kurtarma ve tahliye çalışmalarında yer almaktadır. Emniyet teşkilatımız tüm unsurlarıyla sahadadır. Güvenlik korucularımız da çalışmalara katılmaktadır. Depremin etkilerinin detaylı tespiti için İHA'larımızı da devreye aldık. Binlerce gönüllümüz AFAD'ın koordinasyonunda bölgeye gitmektedir. Tüm belediyelerimiz ellerindeki araç gereçlerini bölgeye göndermektedir. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz bölgeye yardım malzemeleri göndermektedir.Altyapının yeniden ayağa kaldırılmasında görev alacak binlerce iş makinesi bölgeye doğru hareket halindedir. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi.

Can kaybı ve yaralı sayısı yükseldi

Ölü ve yaralı sayısısına ilişkin son bilgileri de paylaşan Erdoğan,  "Şu anda 3 bin 549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. Tesellimiz 8 binin üzerinde vatandaşımızın sağ olarak kurtarılmasıdır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Erdoğan, ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a afet bölgesindeki okullarda  ise 20 Şubat'a kadar eğitime ara verildiğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, "Yalan Haberler ve çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye niyetlenenleri yakından takip ediyoruz. Yeri geldiğinde şu anda tuttuğumuz defteri de açacağız" diye konuştu.

Deprem bölgelerine yapılacak yardımlarla ilgili de bilgi veren Erdoğan, "AFAD'ın ülkemizin önde gelen tüm bankalarına yapılan havalelerden herhangi bir ücret alınmayacaktır" dedi.

10 ili kapsayan 3 aylık OHAL ilan edildi

Deprem bölgesinin afet bölgesi ilan edildiğini duyuran Erdoğan şöyle devam etti:

Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak olağanüstü hal ilan etme kararı aldık. 3 ay sürecek bu kararla ilgili Meclis süreçlerini en kısa zamanda tamamlayacağız. Afetten etkilenen vatandaşlarımız şundan emin olsun ki; devleti tüm gücüyle çalışmaktadır. Zorlukları birer birer aşarak, kaldırmadık enkaz, karşılanmadık ihtiyaç bırakmayacak bir kararlılıkla devam ediyoruz. İnşallah Deprem felaketinin yol açtığı yıkımın da üstesinden geleceğiz. Önceliğimiz arama-kurtarma çalışmalarını hızlandırmaktır. Bu arada Katar 10 bin konteyner şu anda ülkemize gönderme hazırlığı içinde. Aynı şekilde birçok yerlerde bizim acil olarak yardımımızı ulaştıracağımız birçok konteynerın yanısıra karavanlar da merkeze ulaşmakta. Allah ülkemizin ve milletimizin yardımcısı olsun, teşekkür ediyorum. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU