Harry Potter okuyup market gezen YouTuber'lar Kuzey Kore'nin yeni propaganda hamlesi mi?

Uzmanlar bu videoların göründüğü kadar masum olmayabileceğini iddia ediyor

En sevdiği kitabın Harry Potter olduğunu söyleyen Song A, akıcı İngilizce konuşmasıyla da dikkati çekti (YouTube / Song A)

Dünyanın en dışa kapalı ülkelerinden Kuzey Kore'de geçen yıldan bu yana gündelik hayatlarını kayda alıp paylaşan YouTube yayımcılarının sayısı arttı. Kendisini Yu Mi diye tanıtan bir kadının Haziran 2022'de açtığı kanal da bu hesaplar arasında öne çıkıyor.

Yu Mi, kanalının ilk videosunda ülkenin başkenti Pyongyang'ın değişimini ve gündelik hayatını nasıl yaşadığını göstermek istediğini söylemiş ve bir gününü kayda almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonraki videolarda Yu Mi'nin markete gidip çeşitli abur cuburlar aldığı, lunaparka gittiği ve şık bir restoranda yemek yediği görüldü. 

Öte yandan uzmanlar, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yaşayan ve sıradan bir vatandaşa benzeyen Yu Mi'nin göründüğü kadar masum olmayabileceğini iddia ediyor. CNN'in iddiasına göre Yu Mi ve diğer Kuzey Koreli YouTube yayımcıları üst düzey yetkililerle akraba olabilir.

Kuzey Kore'de bu ayrıcalıklara sadece üst sınıf vatandaşların erişebildiğini öne süren uzmanlar, YouTube videolarının ülkenin uluslararası imajını değiştirip turist dostu bir yer gibi göstermek amacıyla çekilme ihtimaline dikkat çekti.

Kuzey Kore İnsan Hakları Veritabanı Merkezi'nden araştırmacı Park Seong-Cheol, Yu Mi'nin videolarının Kuzey Kore hükümetinin senaryolaştırdığı "iyi hazırlanmış bir oyuna" benzediğini öne sürdü..
 


Yu Mi dışında gözlerin üstüne çevrildiği başka Kuzey Koreli YouTube yayımcıları da var. Kendini Song A diye tanıtan 11 yaşındaki kız çocuğu, kanalını Nisan 2022'de açmıştı ve şimdiye kadar 20 binden fazla aboneye ulaştı.

Song A, bir videosunda en sevdiği kitabın J.K. Rowling'in yazdığı Harry Potter serisi olduğunu söylemişti. Uzmanlar, bunun Kuzey Kore'de Batı kültürüne ait eserlerin şiddetle yasak olduğu algısını kırmak için kullanılan propaganda aracı olabileceğini iddia etti.

Öte yandan kanalların devlet destekli olup olmadığına dair kesin bir bulgu yok ve Batı basınının Kuzey Kore'yle ilgili dezenformatif nitelikli haberler üretmekte epeyce bozuk bir sicili bulunuyor.

 

Independent Türkçe, CNN, KoreaJoongangDaily

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU