İstanbul'da kar alarmı... Art arda uyarılar geldi

İmamoğlu: Mümkün olduğu kadar dışarıya çıkılmamalı, yolculuk yapılacaksa da toplu taşıma kullanılması önemli

Fotoğraf: AA arşivi.

İstanbul'daki beklenen kar ve fırtına için yetkili kurumlardan art arda uyarılar geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da beklenen kar yağışı ile ilgili alınan tedbirleri anlattı.

Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) açıklamada bulunan İBB Başkanı, “Mümkün olduğu kadar dışarıya çıkılmamalı, yolculuk yapılacaksa da toplu taşıma kullanılması önemli” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmamoğlu'nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Önümüzde soğuk bir hava süreci var. Bugün itibarıyla soğuk hava dalgası bizimle buluşmaya başladı. Güne Silivri Çatalca Arnavutköy ilçelerinden giriş yapan soğuk hava dalgası ile başlayan gün, yağmurla başladı ama ilerleyen saatlerde kara dönüşecek.

Şunu belirtmek isterim ki bugün öğleden sonra başlamak üzere gece boyunca devam edecek fırtına en önemli başlık.

Öngörü 60 ila 90 kilometre saatte çok sert bir fırtına. Bunun birlikte kuvvetli kar yağışı da bekleniyor. Hissedilen derecenin eksi 7’lere düşecek. Vatandaşların yolculuklarını buna göre planlaması, mümkün olduğu sürece dışarı çıkılmaması önemli bir uyarıdır.

Meteoroloji’ye göre perşembe gününe kadar etkili bir yağış dalgası içerisinde olacağız.

Karla karışık yağmur ile devam ediyor süreç. Pazartesi sabaha kadar süreç devam edecek. Akşam saatlerinde kar başlayacak.

Henüz valiliğimizden okullar ile ilgili ya da kamu çalışanları ile ilgili açıklama yok. Bu zaman dilimi içerisinde böyle bir tedbir alırsa paylaşıyor olacağız.

İstanbul’da yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Görev başında olan personel sayısı 9 bin 649. Bu kalabalık ekiple İstanbul’da işimizin başında olacağız.

Akıllı sistem kazandırılan araçlarla mücadele yapılacak. Metrobüs yolunda aralıksız olarak kar küreme araçları çalışacak.

Metro istasyonlarında arkadaşlarımız etkili bir hizmette olacak. Toplumu taşımada vatandaşlarımızın konforunu düşünüyoruz. 40 noktada kumanya dağıtımı yapılacak. 9 metro istasyonunda çay ikram ile vatandaşlarımızı güzel bir güne devam etmesi noktasında destekleyeceğiz.

Sorumlu olduğumuz yol ağlarında 598 müdahale noktasında arkadaşlarımız bekliyor olacak.

Özellikle bu yapılan çalışma ile olası buzlanma öncesi, tuzlama ile tedbirin alındığını ifade edelim. İBB, 260 ton tuz 46 ton solüsyon kullandı şu ana kadar. Yollarda da özellikle 377 adet hazır tuz kutuları bulunuyor. 64 tank solüsyon da ani kullanım noktalarında bekletiliyor.

Yerlikaya'dan uyarı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Twitter üzerinden şu uyarıyı yaptı:

Kıymetli Hemşehrilerim, 14.15 itibarıyla Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzden alınan bilgilere göre İstanbul’da bu akşam karla karışık yağmur ve kar yağışı beklenmektedir. Gerekli tedbirlerimizi aldık Lütfen; 17.00'den itibaren zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım. 

Trafiğe çıkacak araçlara kısıtlama

Yerlikaya, daha sonra da şu duyuruyu yaptı:

Kıymetli Hemşehrilerim, 18.00'den itibaren ilimizde etkisini artırması beklenen fırtına, karla karışık yağmur ve kar yağışı nedeniyle; motosiklet, elektrikli scooter ve motokuryelerin  trafiğe çıkışlarına izin verilmeyecektir.

Sabiha Gökçen'de uçuş azaltma kararı

İstanbul'da akşam saatlerinde etkili olması beklenen kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'nda saat 17.00 itibariyle uçuşlarda yüzde 20 azaltmaya gidileceği açıklandı.

Beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı Meteorolojik Acil Durum Komitesi (MADKOM) toplantısında uçuş azalma kararı alındı. Konuyla ilgili olarak Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş´ den (HEAŞ) yapılan açıklamada, "Yurt genelinde ve Sabiha Gökçen Havalimanında beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlarında; 05.02.2023 tarihi saat 17:00´den itibaren olan uçuşlarda % 20, 06.02.2023 tarihinde tüm gün %10, 07.02.2023 tarihinde tüm gün %10 oranlarında uçuş azaltma yapılacaktır. Tüm yolcuların uçuşları ile ilgili son durumu, ilgili havayolunun internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU