Fransa'dan askerlerini çekmesini isteyen Burkina Faso: Paris'le ilişkiler kopmadı

Cunta, ülkede Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun faaliyet gösterdiği iddialarını tekrar yalanladı

Burkina Faso'da son dönemde Fransa karşıtı eylemler arttı (Reuters)

Burkina Faso'da darbe yönetimi, son dönemde gerginlik yaşadıkları Fransa'yla diplomatik ilişkilerin kopmadığını savundu.

Cunta lideri Yarbay İbrahim Traore, cuma günkü açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Diplomatik anlaşmaların sona ermesi mi? Böyle bir şey yok. Diplomatik ilişkilerimiz kopmadı. Herhangi bir devlete yönelik nefret de beslemiyoruz.

Darbe yönetimi 23 Ocak'taki açıklamasında, Fransa hükümetine ülkedeki askerlerini çekmesi için bir ay süre tanımıştı. Bunun üzerine Paris yönetimi aynı hafta birliklerin ülkeden ayrılacağını bildirmiş, Burkina Faso'daki elçisini de geri çağırmıştı.

Fransa, eski sömürgesi Burkina Faso'da 400'e yakın askere sahip. Paris yönetimi, bu askerleri Mali'deki El Kaide ve IŞİD bağlantılı cihatçı grupların saldırılarını engellemek için 2018'de konuşlandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burkina Faso'nun kuzeyinde ve doğusunda 2015'ten beri yaşanan saldırılar nedeniyle binlerce kişi ölmüş, yaklaşık 2 milyon yurttaş yerinden edilmişti. 

Cunta yönetimiyse Fransız güçlerinin bu saldırıları engellemekte etkisiz kaldığını savunmuş, güvenliği kendileri üstleneceklerini duyurmuştu.

Öte yandan Traore, açıklamasında Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun savaşçılarının ülkede faaliyet gösterdiğine dair iddiaları da yalanlayarak, şunları söyledi: 

Wagner'in Vagadugu'da olduğu iddialarını her yerde duyuyoruz. Bunlar, herkesin bizden uzaklaşmasını sağlamak için ortaya atılan söylentilerden ibaret.

Batı Afrika ülkesinde terör olaylarının artışa geçmesinin ardından Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, ilk kez demokratik seçimle iş başına gelen Roch Christian Kabore'yi devirerek 24 Ocak 2021'de yönetime el koymuştu. 

30 Eylül 2022'deyse Traore ve destekçileri, ocakta darbe yapmasını destekledikleri Damiba'nın ülke sorunlarını çözemediğini savunarak yönetimi ele geçirmişti.

Damiba'nın Fransız askeri üssüne sığındığı ve karşı darbe planladığı iddialarının ardından Traore yanlıları, Vagadugu'daki Fransa Büyükelçiliği'ne saldırı da düzenlemişti.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden biri olarak nitelenen, Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin de Traore'yi desteklediğini söylemişti.

Öte yandan Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo, aralıktaki açıklamasında, Burkina Faso'nun Wagner'le anlaştığını öne sürmüştü.

Akufo-Addo, cunta yönetiminin cihatçılara karşı koruma talep ettiğini, bunun için de Wagner'e ülkedeki bir altın madeninin işletmesini devrettiğini iddia etmişti.

Burkina Faso ise açıklamaya tepki göstererek Gana'daki büyükelçisini ülkeye çağırmıştı.

Wagner'in Burkina Faso'da aktif olduğu henüz belgelenmedi.



Independent Türkçe, AFP, Politico, AP

DAHA FAZLA HABER OKU