Cumhur İttifakı'nı genişletme görüşmeleri sürüyor… Yeniden Refah ve Hüda-Par temsilcileri konuştu

Cumhur İttifakı'nın genişleyeceği, Yeniden Refah Partisi ve Hüda-Par’ın da ittifaka dahil olacağı öne sürülüyor. İki partinin temsilcileri bu iddialar için neler söylüyor?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi'nden (BBP) oluşan Cumhur İttifakı'nı genişletmek için yürütülen çalışmalar devam ediyor.

İttifakın ikinci büyük bileşeni MHP'nin genel başkanı Devlet Bahçeli'nin yaktığı yeşil ışığın ardından ittifaka Yeniden Refah Partisi ve Hür Dava Partisi'nin de katılacağı iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem İYİ Parti'ye hem Saadet Partisi'ne Cumhur İttifakı'na katılması için çağrıda bulunmuş ama bu çağrı karşılıksız kalmıştı.

İttifaka katılacağı öne sürülen Yeniden Refah ve Hür Dava partilerinin temsilcileri Independent Türkçe'ye konuştu.

"Aday gösterme kararından vazgeçebiliriz ama kırmızı çizgilerimiz var"

54. Refah-Yol Hükümetinde Devlet Bakanlığı da yapan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Prof. Dr. Sacit Günbey, partisinin seçimlere tek başına gireceğini ve Cumhurbaşkanı adayı göstereceklerini açıkladığını hatırlattı ama şu notu da düştü:

"Şunu söyleyebilirim: ‘İlla biz aday göstereceğiz' de demiyoruz. Bu tutumumuzdan vazgeçebiliriz. Ama kırmızı çizgilerimiz var."

 

Sacit Günbey

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Prof. Dr. Sacit Güney / Fotoğraf: AA

 

Günbey, "Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan'ın milli ekonomi, denk bütçe, faizci kapitalist sistemden vazgeçerek milli kaynaklara dönme, ülkeyi emperyalist güçlerin sömürüsüne kapatma, D-8'leri canlandırma gibi çok sayıda politikası vardı. Biz o politikaları savunuyoruz ve bunlar diğer partilerle aramızdaki çok ciddi farklar" dedi. 

İttifakın da bu politikalar merkezinde gerçekleşebileceğine değinen Günbey, kendilerine birçok farklı ittifaktan teklif geldiğini söyleyerek, henüz şekillenen bir karar olmadığını dile getirdi. 

"Kendi amblemimizle gireriz"

"Eğer bir ittifak olacaksa pusulada Yeniden Refah Partisi'nin amblemi olacak" diyen Günbey, "Biz kimliğimizi hiçbir şey dünya ve menfaati gözetmeden harcayamayız. Bizim kimliğimiz önemli" dedi. 
 

Abdullah Aslan
Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan / Fotoğraf: Hüda-Par Basın Birimi


"Görüşmeler olumlu yönde seyrediyor, taban da uyumlu"

Cumhur İttifakı'na katılabileceği iddia edilen Hüda-Par'ın Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan, ittifak görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. 

Görüşmelerin kendi seyrinde ilerlemesinden dolayı içerikle ilgili herhangi bir açıklama yapmalarının doğru olmadığı ifade eden Aslan, "Görüşmeler olumlu yönde seyrediyor" şeklinde konuştu.

İttifaka ilişkin bütün şartların görüşmelerde ele alındığını vurgulayan Aslan, "Anlayış olarak da birbirine yakın tabanlara hitap eden iki partiden bahsediyoruz. Tabanımızdan da menfi bir tepki gelmedi. Genel merkezin takdirini önemli gören bir tabanımız var. Tabanımız alınacak herhangi bir karara ‘inşallah hayırlısı buydu' diye mukabele edecektir" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU