ABD Kongresi: Türkiye'ye F-16 satışı İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine bağlı

“Üyeliklerin onaylanmaması durumunda ise satış konusu sorgulanacaktır”

Fotoğraf: Reuters

ABD Kongresi'nden bir grup senatör Kongre'nin Ankara İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylayana kadar 20 milyar dolar büyüklüğündeki F-16 satışını destekleyemeyeceğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl NATO'ya üye olmak üzere başvuru gerçekleştiren ancak Türkiye'nin itirazları ile karşılaşan İsveç ile Finlandiya o zamandan bu yana Türkiye'nin desteğini kazanmaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de iki partinin de üyelerinden oluşan 29 senatör ABD Başkanı Joe Biden'a gönderdiği mektupta "Kongre, NATO üyelikleri Türkiye tarafından onaylandığında F-16 savaş uçaklarının satışını değerlendirebilir.(Üyeliklerin) onaylanmaması durumunda ise satış konusu sorgulanacaktır" denildi.

Kongre ilk kez Türkiye'ye F-16 satışı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri arasında doğrudan bir bağlantı kurmuş oldu.

Ankara, Finlandiya ve özellikle İsveç'in Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya ve 2016'daki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Gülen cemaatine karşı tavrını sertleştirmesini talep ediyor.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya Haziran ayında Madrid'de bir üçlü mutabakat imzalamış ancak Ankara geçen ay Stockholm'de egrçekleşen gösterilerde Danimarkalı aşırı sağ bir politikacının Kuran yakmasının ardından görüşmeleri askıya almıştı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU