ABD'li şirketten Ukrayna'ya 1 dolara drone teklifi

"Sadece yönetimin onayı lazım"

Joe Biden yönetimi teklife dair henüz açıklama yapmadı (AFP)

ABD'li havacılık ve teknoloji şirketi, Ukrayna'ya iki drone'u 1 dolara satmayı teklif etti.

General Atomic Aeronautical Systems'ın baş yöneticisi Linden Blue, teklife dair çarşamba günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Rus işgalinin başlangıcından beri, MQ-9 Reaper ve MQ-1C Gray Eagle drone modellerimiz de dahil, Ukrayna birliklerinin taleplerine yanıt vermek için seçenekler aramaya başladık. Bu, hiçbir koşula bağlı olmayan müthiş bir anlaşma. Tek gerekli olan ABD yönetiminin onayı.

Grey Eagle ve Reaper drone'ları, ABD ordusu tarafından Afganistan, Suriye ve Irak'taki çatışmalarda da kullanılmıştı.

Firma, ileri teknolojiye sahip drone'ların uzun menzilli saldırı düzenleyebildiği ve gözetleme yapabildiği aktardı. Drone'larla birlikte kontrol istasyonları ve diğer gerekli donanımların gönderileceği de belirtildi.

General Atomic ayrıca Ukraynalı askerlere drone'ları kullanmayı öğretmek için ücretsiz eğitim vereceklerini de duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan drone'ların sevkiyatı ve kurulumuna dair masrafların Kiev yönetimi ya da başka bir aracı tarafından ödenmesi gerektiği ifade edildi.

Fransız haber ajansı AFP'nin haberinde, ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği gözetleme ve saldırı amaçlı drone'ların kısa menzilde çalıştığına, firmanın teklif ettiği cihazlardaki teknolojiye sahip olmadığına dikkat çekildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki emriyle başlayan savaşta özellikle Ukrayna ordusu için drone'lar önemli rol oynuyor.

Kiev yönetimi, Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2 drone'ları da kullanıyor. TB2 drone'ları, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın baş teknoloji sorumlusu olduğu Baykar Teknoloji tarafından üretiliyor.

Ukrayna'da halk, TB2 için şarkı yazarken Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev Hayvanat Bahçesi'nde savaş sırasında doğan bir lemura "Bayraktar" isminin verildiğini duyurmuştu.

AFP, AP ve CNN International gibi basın kuruluşları da drone'larla ilgili övgü dolu haberler yayımlamıştı.



Independent Türkçe, AFP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU