Rıdvan Turan, HDP'nin "Demokratik Ekonomi Programı"nı açıkladı: Özü itibariyle anti kapitalisttir

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Turan açıklamasında "Gelir vergisi oranları, en zenginleri daha fazla vergilendirecek şekilde dik artan oranlı olarak yeniden düzenlenecek" ifadelerine yer verdi

Fotoğraf: HDP

HDP Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, TBMM'de basın toplantısı yaparak HDP'nin "Demokratik Ekonomi Programını" tanıttı. 

Programın içeriği hakkında bilgi veren Turan, "Anti enflasyonist vergi politikaları uygulayacağız... Temel zaruri mallardaki KDV ve ÖTV’yi sıfırlayacağız. Gelir vergisi oranları, en zenginleri daha fazla vergilendirecek şekilde dik artan oranlı olarak yeniden düzenlenecek" dedi.  

Turan şunları kaydetti:

Demokratik ekonomi programı, geniş toplumsal kesinlerin, enflasyon, işsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği, yoksulluk, barınma sorunu gibi acil ihtiyaçlarına çözümler üretirken diğer yandan bu sorunların bir daha yaşanmaması için kapitalizmin sınırlarını aşan, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerini de sunar. Bu yönüyle demokratik ekonomi programımız gerçekten halkın ihtiyaçlarını temel alan bir niteliğe sahip bir programdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kapitalist özel mülkiyetin yerine, kolektif mülkiyet biçimlerinin ikame edilmesi temel alır"

Programlarının "özü itibariyle anti kapitalist bir program" olduğunu kaydeden Turan " Bir geçiş programı niteliğinde olan demokratik ekonomi programı yaşamakta olduğumuz yakıcı, aktüel sorunlara yani yüksek enflasyon, işsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği gibi tüm emekçilerin, ezilenlerin ve dışlananların yararına acil çözümler önerme iddiasına sahiptir. Bizim açımızdan ekonomik süreçler, ekonomik araçlar ve mücadele biçimleri, sömürü ilişkilerinden arındırılmış bir ekonomiyi inşa etmek üzerine tasarlanır. Kapitalist özel mülkiyetin yerine, komünal müşterek, kolektif mülkiyet biçimlerinin ikame edilmesi temel alır" diye konuştu.

"Servet vergisi uygulayacağız"

Turan şöyle devam etti:

 Anti enflasyonist vergi politikaları uygulayacağız. Şu anda dolaylı vergilerle, ÖTV, KDV ile vergi gelirlerinin çok büyük bir kısmı yoksullardan toplanıyor. Neredeyse verginin yüzde 70’i kadar bir miktarı yoksulların cebinden çıkıyor. Bu çıkan vergi dolaylı olarak sermayenin cebine giriyor. İşte biz anti enflasyonist politikalarla bu denklemi tam tersine çevireceğiz. Toplumun harcama gücü çok yüksek olan server zenginleri yapmış oldukları lüks harcamalarla efektif talebi artırmak suretiyle enflasyonu körüklemekle oldukları sebebiyle bu zenginlerden zenginliklerine paralel olarak artan oranlı bir biçimde servet vergisi uygulayacağız. Bununla birlikte temel zaruri mallardaki KDV ve ÖTV’yi sıfırlayacağız. Gelir vergisi oranları, en zenginleri daha fazla vergilendirecek şekilde dik artan oranlı olarak yeniden düzenlenecek.

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU