Ukrayna saflarında savaşan Çeçen Dudayev Taburu: Özgür bir gelecek için mücadele veriyoruz

"Ukrayna, Rusları geri itecek havanlara sahip değil"

Savaşın 342. gününde çatışmalar özellikle Donbas bölgesinde yoğunlaşmış durumda (AP)

Ukrayna saflarında savaşan Çeçen Cevher Dudayev Taburu, Birleşik Krallık'ın önde gelene gazetelerinden Guardian'a konuştu.

Kendisini Tor diye tanıtan Çeçen savaşçı, Rus ordusuna karşı Kiev güçleri yanında savaşarak "Özgür bir gelecek için mücadele veriyoruz" dedi.

38 yaşındaki asker, Çeçen karşıtı propaganda nedeniyle Ukrayna'da kendilerine yönelik olumsuz bir yaklaşım sergilendiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Ukraynalıların bizim hakkımızda ne düşündüğü umurumuzda değil, Amerikalıların, Rusların ya da Britanyalıların düşündüklerini de umursamıyoruz. Hatta Çeçenlerin bizim hakkımızda ne düşündüğü de umurumuzda değil. Evet. Yapmamız gereken neyse onu yapmak zorundayız.

Guardian, taburdaki savaşçıların çoğunun, Rusya'ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi lideri Ramazan Kadirov'un baskıcı yönetiminden kaçan kişilerden oluştuğunu aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Kadirov, Ukrayna savaşına verdiği destek nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği tarafından yaptırım listesine alınmıştı.

Tor, Ukrayna'da Çeçenlere yönelik olumsuz tutumun Kadirov'un politikalarından kaynaklandığına da dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşçı, buna rağmen "Rus boyunduruğu altındaki ulusların özgürleştirilmesini temsil ettiği için" Kiev güçleriyle birlikte savaştıklarını ifade etti. Tor'a göre bu ulusların başında Çeçenistan geliyor.

Haberde, taburun Ukrayna ordusuna bağlı faaliyet gösterdiği ama ülkenin savunma bütçesinden faydalanmadığı bilgisi de paylaşıldı.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta tabur, martta Kiev'in kuzeyinde Ruslara karşı sabotaj saldırıları düzenlemiş ve İzyum'daki çatışmalarda yer almıştı.

Tabur, son iki haftadır Donetsk'teki stratejik Bahmut şehrinde Kremlin güçleriyle savaşıyor.

Kendisini Maga olarak tanıtan bir savaşçı, Rusların her şeyi yok ettiğini belirterek, şunları söyledi:

Rusların çok sayıda havanı var, Ukrayna ordusununsa tüm cepheleri savunacak kadar havanı yok. Bunlar Rusları geride tutmaya yetmiyor. Rusların taktiği her şeyi yok etmek. Geri sadece yıkıntılar kalıyor, sonra da piyadeleri gönderiyorlar. Çeçenistan'da da bu taktiği kullanmışlardı.

Batı'nın tank yardımlarının önemli olduğunu ama geç kaldığını savunan Tor ise "Biz gelecek adına savaşıyoruz. Kendimiz, Ukrayna ve genç nesil için özgür bir gelecek kazanmak amacıyla savaşıyoruz" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU