HAK-İŞ, bayramdan sonra açlık grevine başlayacak

HAK-İŞ Genel Başkanı, CHP ve HDP’li belediyeler tarafından işten çıkarılan üyeleri için açlık grevine başlayacaklarını söyledi

Fotoğraf: AA

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, CHP ve HDP'li belediyeler tarafından işten çıkarılan binin üzerindeki HAK-İŞ üyesinin ve ailesinin bayrama buruk girdiğini söyledi.

Mahmut Aslan, işten çıkarılan işçilerin işe geri dönebilmeleri için Kurban Bayramı'ndan sonra açlık grevi başlatacaklarını bildirdi.

HAK-İŞ olarak bayrama buruk girdiklerini bildiren Arslan, "31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen CHP ve HDP'li bazı belediye başkanları, HAK-İŞ üyesi işçilere yönelik bir 'cadı avı' başlatmış, binin üzerinde HAK-İŞ üyesi işten atılmış, yüzlercesi sürgün edilmiş, 20 binin üzerindeki üyemiz de sendikal baskılar ve yıldırma operasyonlarıyla sendikalarımızdan istifa etmek zorunda kalmıştır." ifadelerini kullandı.

Bolu Belediyesi başta olmak üzere, CHP'li bazı belediyelerde işten atılan HAK-İŞ üyelerinin 108 gündür işlerine dönmek için eylem yaptığını söyleyen Arslan, şunları kaydetti:

İşinden, aşından, ekmeğinden edilen üyelerimiz ve aileleri Kurban Bayramı'na da buruk bir şekilde girmektedir. Her fırsatta CHP'li belediye başkanlarına ve CHP yöneticilerine seslendik, işten atılan üyelerimizin işe iadeleri talebiyle binlerce üyemizin katılımıyla Bolu'dan Ankara'ya 'Emek ve Adalet Yürüyüşü' gerçekleştirdik. CHP Genel Merkezi önünde 'Söz namustur, gelin dediniz geldik' dedik ama yine sesimizi duymadılar. Her fırsatta bizim niyetimizi sorgulayan, bizim eylemlerimizden siyasi bir çıkarım yapmaya çalışan CHP'li yöneticilere Kurban Bayramı sonuna kadar süre veriyoruz. İşten atılan üyelerimizin işlerine başlatılmalarını istiyoruz. Bu talebimize olumlu yanıt verilmezse, Bolu Belediyesi önünde açlık grevi başlatacağız. Biz, işimizi ve ekmeğimizi istiyoruz. İşini kaybeden üyelerimiz işlerine dönünceye kadar bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz, hakkımızı ve hukukumuzu koruyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Konfederasyonumuz adına, tüm çalışanların ve vatandaşlarımızın Kurban Bayramı'nı bir kez daha yürekten kutluyor, kardeşlik, barış, mutluluk ve esenlikler içerisinde daha nice bayramlara ulaşmayı diliyoruz.

Memur zammı için bakanlıkla uzlaşı sağlanamadı

HAK-İŞ, 5 Temmuz 2019 tarihinde kamu işçileri ve memurlar için maaş zammı teklifini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a iletti.

Bakanlığa,

  • Kamuda 4 bin 250 lira brütün altında ücret alanların ücretlerinin 4 bin 250 lira bürüte çekilmesi,
  • Bu yükseltmeden sonra tüm işçilerin toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki aylık çıplak brüt ücretlerine 360 lira, günlük brüt çıplak ücretlerine 12 lira zam yapılması,
  • Yükseltme ve maaş zammından sonra işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine birinci altı ay için yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altıncı aylarda da enflasyon artı yüzde 5 refah payı ilave edilmesi. 

gibi taleplerde bulunan HAK-İŞ Başkanı Arslan, 9 Ağustos’ta Bakan Selçuk ile bir saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada hükümetin kamu işçisi için kendilerine iyileştirme yapıldıktan sonra ilk yılın birinci 6 ayı için yüzde 7, ikinci 6 ayı için yüzde 4, ikinci yılın ilk ve ikinci 6 ayı için ise yüzde 3+3 ve enflasyon farkı teklif ettiğini söyledi.

Bu teklifte uzlaşmanın söz konusu olmadığını aktaran HAK-İŞ Genel Başkanı, müzakerelerinin devam edeceğini söyledi. Arslan teklif edilen iyileştirmenin ne kadar olduğunu sorulması üzerine, “80 lira” cevabını verdi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU