Nikaragua Kuzey Koreleşiyor mu?

"Bu, gazetecilere ve belgeselcilere sansür demek"

2018'de patlak veren protestolar, hızla hükümet karşıtı bir kitlesel harekete dönüşmüştü (Reuters)

Nikaragua'da giderek sıkılaşan Daniel Ortega yönetimi, turistlerin ülkede kullanmasına izin verilen görüntüleme ekipmanlarına karşı yeni kısıtlamalar getirdi.

Nikaragua Gümrükler Genel Müdürlüğü, 16 Ocak'ta aldığı kararla turistlerin ülkeye sokabileceği fotoğraf makinesi, kamera, lens ve gece görüşü dürbünlerine yönelik yasakları yürülüğe koydu.

Ortega'nın liderliğindeki Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi yönetimi, gece görüşlü dürbünlerin tamamen yasak olduğunu, bunların ülkede sadece ordu ve polis tarafından kullanılabileceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre kuralları ihlal eden turistlerin dürbünlerine el konacağı ve üç ay içinde geri alınmayan dürbünlerin polise verileceği ifade edildi.

Karar kapsamında turistlerin sadece tek bir görüntüleme cihazı ve uzun mesafeli lens getirebileceği bildirildi.

Öte yandan Nikaragua'nın ünlü fotomuhabirlerinden Carlos Herrera, listede Canon, Sony ve Nikon gibi tanınmış fotoğraf makinesi markalarının üst düzey cihazlarının da yer aldığını ifade etti.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuşan Herrera, bunları genellikle gazetecilerin ya da belgeselcilerin kullandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Bu önlem, ülkedeki baskı ortamıyla ilgili haber yapan gazetecileri ve bunları aktaran belgeselcileri sansürlemek için atılan adımlardan biri.

 


Sürgündeki eski muhalif siyasetçi Eliseo Nunez ise yeni uygulamayı "Nikaragua'nın Kuzey Koreleşmesi" diye niteledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yönetimine işaret eden Nunez, şunları söyledi:

Bu, Küba ve Çin rejimlerinin turistlere yaptıklarının da ötesine geçiyor... Amaç Nikaragua'yı dışarıdaki meraklı gözlerden korumak. Kameralı cep telefonları düşünüldüğünde fotoğraf makinesi yasağı anlamsız gelebilir ama rejim, cep telefonuna sahip sıradan ziyaretçilerin tüm zamanlarını fotoğraf ve bilgi aramak için harcamasını beklemiyor. Ülkeyi bu şekilde dışa kapatmaları şoke edici.

Öte yandan profesyonel ya da amatör çekim yapmak isteyenlerin önce Ulusal Film Arşivi'nden resmi izin alması gerekiyor. Bu arşivse Ortega'nın eşi Nikaragua Başkan Yardımcısı Rosario Murillio'nun oğlu Juan Carlos Ortega Murillio'nun eski eşi Idania Castillo tarafından yönetiliyor. El Pais, Castillo'nun Ortega yönetimiyle hâlâ yakın bağları olduğuna da dikkat çekti.

Nikaragua'da Nisan 2018'de başlayan ve halen yer yer süren protestolarda, Nikaragua İnsan Hakları Derneği'ne göre 500'e yakın kişi hayatını kaybetti.

Ülkede sosyal güvenlik reformlarına karşı yapılan protestolarda Birleşmiş Milletler, Ortega hükümetinin göstericilere şiddet uyguladığını ve insan haklarını ihlal ettiğini öne sürmüştü.



Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU