Millet İttifakı liderleri bir kez daha toplandı: 240 sayfalık "ortak politikalar mutabakat metni" tanıtıldı

Tanıtılan mutabakat metninde,hukuk, yolsuzlukla mücadele, ekonomi, sosyal politikalar, dış politika ve göç konularında vaatler yer aldı

Millet İttifakı'nın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

ATO Congresium'da düzenlenen tanıtım toplantısına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Mutabakat metni, komisyon çalışmalarına katılan altı partinin genel başkan yardımcıları tarafından okundu.

240 sayfadan oluşan metin, 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300'den fazla vaatten oluşuyor.

Tanıtılan mutabakat metninde,hukuk, yolsuzlukla mücadele, ekonomi, sosyal politikalar, dış politika ve göç konularında vaatler yer aldı.

"Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz"

Konuşma yapmak için ilk olarak sahneye CHP Sözcüsü Faik Öztrak çıktı. Öztrak'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Kanun yapım süreci demokratikleştireceğiz. Milletler arası sözleşmelerden çekilme yetkisinin sadece Meclis'te olmasını Anayasal güvence altına alacağız.

Yürütme reformuyla cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralını getirerek tarafsızlığını güvence altına alacağız.

Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz. Kamuya personel alımında mülakata son vereceğiz.

Strateji Planlama Teşkilatını kuracağız. Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacağız.

Görevini kötüye kullanmak suretiyle, Anayasa Mahkemesi veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararına sebep olup devleti tazminata mahkûm ettiren ve zarara uğratan hâkimlere ve savcılara bu tazminat ve zararın rücu ettirilmesini sağlayacağız.


"Enflasyonu iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz"

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, mutabakat metnindeki ekonomi başlıklarını tanıtmak için sahneye çıktı. Çanakçı'nın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Enflasyonu iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz.

Cumhurbaşkanlığı'nı Çankaya Köşkü'ne taşıyacağız. Cumhurbaşkanlığı'na tahsisli saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız, yerine yangın söndürme uçakları alacağız.

Kamuoyunda 128 milyar dolar olarak bilinen arka kapı döviz satışlarındaki hukuksuzlukların takipçisi olacağız.

"Devlet okullarındaki öğrencilerimize ücretsiz süt, su ve öğlen yemeği vereceğiz"

Metnin bilim, eğitim ve dijital dönüşüm başlıklarını tanıtmak için söz alan DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Beyin göçünü engellemek için eğitim sistemimizi özgürlükçü, yenilikçi müfredatla donatacak; özgür düşünce ve çalışma ortamı oluşturacağız.

6 ile 25 arasındaki tüm öğrencilerimize ve gençlere aylık 5 GB internete bedava erişim hizmeti sağlayacağız Devlet okullarındaki öğrencilerimize ücretsiz süt, su ve öğlen yemeği vereceğiz.

"Kanal İstanbul projesini göreve başladığımız gün iptal edeceğiz"

Toplantıda söz alan Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Ziraat Bankası’nı tekrar çiftçinin bankası yapacağız.

Savunma sanayimizi çok daha ileri bir noktaya taşıyarak, ülkemizin savunma sanayii alanındaki dışa bağımlılığını azaltacağız.

Kanal İstanbul projesini göreve başladığımız gün iptal edeceğiz. Atatürk Havalimanı'nı yeniden uçuşa uygun hale getireceğiz.

Tek kullanımlık plastikleri, kademeli olarak hayatımızdan çıkartacağız. Yanan orman alanlarına verilen yasaya aykırı imar izinlerini iptal edeceğiz.

"İktidarımızda çetelerle boy boy fotoğraf çektiren bir İçişleri Bakanı olmayacak"

Sosyal politikalar başlığının tanıtımı için sahneye çıkan İYİ Partili Ümit Özlale şunları kaydetti:

Devlet okullarında okuyan bütün çocuklarımıza bedava kahvaltı ve öğle yemeği vereceğiz. Daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayacağız.

Ülkemizde artık kaçak yabancı işçi çalıştırılmayacak Bütün uluslararası sözleşmelere geri döneceğiz. Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır.

TOKİ asıl görevine geri dönüp sadece sosyal konut üretecek. Dar gelirli aileler peşin para ödemeden kira öder gibi konut sahibi olacak.

Türkiye'yi bir narko-devlet olmaktan kurtaracağız. Uyuşturucu satıcılarına ve üreticilerine yönelik cezaları 2 katına çıkaracağız İktidarımızda çetelerle boy boy fotoğraf çektiren bir İçişleri Bakanı olmayacak.

"Dış politikada asla iç siyasi hesaplara ve ideolojik yaklaşımlara dayalı uygulamalara meydan vermeyeceğiz"

Dış politika ve göçmen sorunu konuları için sahneye çıkan Saadet Partili Sabri Tekin şunları söyledi:

Ortadoğu'daki ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüklerine saygılı olacağız. Bu ülkelerin içişlerine karışmayacak, aralarındaki sorunlarda taraf tutan bir ülke değil, çözümleri kolaylaştıran bir ülke olacağız.

Dış politikada asla iç siyasi hesaplara ve ideolojik yaklaşımlara dayalı uygulamalara meydan vermeyeceğiz

Göç konusunda ülkemizin tampon ülke haline getirilmesine izin vermeyeceğiz Sığınmacıların kontrolsüz yoğunlaşmasına, şehirlerde gettolaşmasına izin vermeyeceğiz

Metnin tamamını BURADAN okuyabiliriniz
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU