HDP'nin yardım kampanyası için açık artırmaya çıkardığı tablosuna 7 bin 500 dolar teklif geldi

HDP'nin "hazinemiz halkımız" yardım kampanyası büyüyor. Norveç'te yaşayan ressam Hakan Yaşar, bir tablosu açık artırmaya çıkararak buradan elde edilen geliri bağışlayacağını duyurdu

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hazine yardımına bloke koyması, Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) arayışlara yöneltti.

HDP, seçimlerde mali sıkıntıları aşmak için önceki gün "hazinemiz halkımız" adlı bir bağış kampanyası başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar'dan Selahattin Demirtaş'a kadar tüm HDP'liler, yardım kampanyasına katılmak için çağrıda bulundu.

Kısa sürede yayılan kampanyaya birçok partili bağışta bulundu. Bağışların dekontu sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Bu kampanya dalga dalga yayılmasına neden oldu. Kampanyaya katılan bir isim de dikkatleri üzerine çekti.

30 yıldan fazladır Norveç'te yaşayan Kürt ressam Hakan Yaşar, yaptığı bir tablo ile kampanyaya destek olacağını duyurdu. 

Yaşar, tabloyu açık artırmaya çıkardı. Duyurudan hemen sonra tabloya 6 bin dolar teklif geldi.

Ancak Yaşar, tabloyu hemen satmak istemedi. Daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla süre uzatıldı. 

Ressam Yaşar'ın verdiği bilgiye göre tablo 1 Şubat saat 20:00'ye kadar açık artırmada kalacak. Bunun satışından elde edilecek gelir HDP Genel Merkezi'ne aktarılacak.

Şimdiye kadar tabloya ne kadar teklif geldi? Ressam Hakan Yaşar neden böyle bir yola başvurdu?

Independent Türkçe, ressam Hakan Yaşar'a ulaştı. Yaşar sorularımızı yanıtladı. 

 

Hakan Yaşar
Hakan Yaşar'ın HDP'ye destek için açık artırmaya çıkardığı tablo / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Siz de HDP'nin "hazinemiz halkımız" kampanyasına katılmışsınız. Paylaşımınızı gördüm 6 bin dolar teklif gelmiş. Teklifte bir artış oldu mu?

Şu an 7 bin 500 dolara çıktı. Tabii ara ara teklifler geliyor. Bazen samimi olmayan teklifler de geliyor. Bu yüzden bilgisini veren teklifler bağlayıcı olduğu için bilgilerini paylaşanları dikkate alıyoruz, çünkü bilgi vermek zorundalar. Bu kampanya 1 Şubat saat 22.00'ye kadar devam edecek. Umarım istediğimiz meblağa ulaşır. Az da olsa HDP'ye bir maddi destek olmuş oluruz.

"Başak Hanım beğendiği için onu açık artırmaya koydum"

Neden bu resmi seçtiniz?

Amed'deki (Diyarbakır) bir sergimde Başak (Demirtaş) Hanım da gelmişti. Çalışmaları gezerken en çok hoşuna giden buydu. Bu çalışmayı çok beğendiği için onu satışa koymak istedim. Hatta o zaman kendisine hediye vermek istemiştim, lakin bir türlü olmadı. Bu yüzden bu çalışmayı seçtim. Yoksa elimde başka çalışmalarda var. Almak isteyen olursa bu resmi başka bir çalışmamla da değiştirebilir. Benim için her çalışmam aynı değerde. Özellikle Başak Hanım o çalışmayı beğendiği için onu açık artırmaya koymak istedim.

 

Hakan Yaşar
Hakan Yaşar'ın sergisinden bir kare / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ödül almış bir çalışmayı da kampanyaya katmak istiyorum"

Katkınız bununla mı sınırlı olacak yoksa başka resimlerinizi bu amaçla satmayı planlıyor musunuz?

Öncelikle şunu söyleyeyim, ben maddi katkıda da bulundum. İlk etapta bir meblağ katkıda bulundum ve bunun bir başlangıç olduğunu da yazdım. Resimden ziyade katkım devam edecek. Şimdi bu resim satıldıktan sonraki paylaşıma da yazmışım. O paranın hepsi HDP Genel Merkezi'ne aktarıldıktan sonra resmi kendim teslim edeceğim. Hem bir kahve içmiş oluruz. Dünyanın neresinde olursa olsun fark etmiyor, resmi kendim teslim edeceğim. Bundan sonra bir çalışmamı daha koymak istiyorum. O çalışmam da ödül almış bir çalışma, yani hiçbir zaman satmayı düşünmediğim bir çalışmamdı. Onu da bu dayanışma, bu kampanyaya katmak istiyorum. 

 


 

 

"Söz sahibi olmamız için HDP'yi desteklememiz gerekir"

Kampanyaya destek için Kürt sanatçılara çağrınız nedir?

Bizim gibi sanatla uğraşan, geçimini bundan kazanan insanlar var. Bizim işimiz resim yapmak ve biz bu resimleri genelde galerilerde sergileriz. Onların işi de koleksiyoner ağı kurup onları satmak. Söz sahibi olmayan hak sahibi olamaz. Bugün biz HDP'yi destekleyeceğiz ki onlar söz sahibi olsun ki bizi hak sahibi yapsınlar. Aslında amaç odur. Selahattin Demirtaş gibi bir değerin, birçok vekilimizin içerde olması verdiğimiz her destek onları bir adım daha özgürlüğe kavuşturacak. Bu seçimde var gücümüzle maddi, manevi destek sunmalıyız. Bir söz var "cana geleceğine mala gelsin" diye. Verdiğimiz her katkı belki bir can kurtaracak yarın için. Bu yüzden ben var gücümle, elimden gelen ne varsa destekleyeceğim. Seçime kadar çağrılarda bulunacağım. Dediğim gibi öncelikle HDP'yi söz sahibi yapmalıyız.

 

Hakan Yaşar
Hakan Yaşar'ın çalışmalarından bir tablo / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Büyük bir sergi için martta Ankara'daki fuarda olacağım"

Şimdiye kadar kaç tane sergi açtınız?

Şimdiye kadar birçok sergi açtım. Özellikle sergilerim Norveç'te oluyor. Bundan 1-2 sene önce İstanbul ve Diyarbakır'da sergi açtım. Önümüzdeki martta Ankara fuarına katılacağım. Benim için büyük bir sergi olacak. Çünkü Türkiye'nin en büyük fuarı. Ama genelde Avrupa'da sergilerim oluyor. Şimdiye kadar 20-25 kişisel sergi vermişimdir. 

Şu ana kadar kaç tane tablo yaptınız? Sayısını hatırlıyor musunuz?

Sayısını hatırlamak biraz zor ama 200-300'den fazla yapmışımdır. 

 

Hakan Yaşar
Hakan Yaşar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"2020'de Norveç'te en çok satan ressam oldum"

En yüksek fiyata satılan tablonuz hangisi ve ne kadara satıldı?

Bugüne kadar en yüksek meblağda 20 bin dolara resim sattım. Şunu da söyleyeyim; 2020'de Norveç'in en çok satan figüratif klasik ressamı oldum ki Norveç figüratif sanatın anasıdır. Dünyanın en iyi ressamı da Norveçlidir. Kendisini de iyi tanırım. 2020'de en çok satan ben oldum. 

"Ben Demirtaş hayranıyım"

Neden özellikle HDP'ye destek verilmesi gerektiğini söylüyorsunuz?

Kimi bir verir, kimi iki verir. Bu seçimlere o kadar güçlü girmeliyiz ki elimizden ne geliyorsa HDP'yi desteklemek lazım. Bu HDP de olmayabilir, çizgimizde olan başka bir parti de olabilir. Bunu yaptığımızda şuna inanıyorum; seçimlerden sonra büyük bir söz sahibi olacak HDP. Ben büyük bir Demirtaş hayranıyım ve benim hayalim çıktığında kendisiyle resim yapmak. Çünkü o bir ressam, bir yazar. Büyük bir hayranlık duyduğum bir siyasetçi, bir baba. HDP'ye destek verilsin bu ‘hazinemiz halkımız' ile ilgili bir şey değil HDP halktır bu gücü göstermek zorundayız.

 

Hakan Yaşar
Hakan Yaşar'ın çalışmalarından biri / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ankara'da fuardan gelen satışla da HDP'ye destek olacağım"

Selahattin Beyin portresini yaptınız mı?

Sanat siyasetten üstündür. Tanınmış insanların resmini yapmak biraz şovenistliğe girdiği için bu beni biraz tutuyor. Bir ara yapmak istedim, lakin başka bir proje üzerinde de çalışıyorum. Kürt değerlerini, destanları üzerinde de çalışıyorum. Çok yakında Kürdistan'ın birçok şehrinde sergi açacağım. Mesela Melayê Cizîrî, Ahmedê Xanî, Seyid Rıza olsun, bunların resmine başladım. Tabanları bitti. Ondan sonra Mem û Zin'in çalışmasına başladım onun da tabanı bitti. Bunları büyük bir sergiyle hem Kürdistan hem de dünyanın birçok ülkesinde tanıtacağız. Bunların hazırlıklarını da yapıyoruz ama dediğim gibi önceliğim 8 Mart'ta Ankara'daki fuara katılmaktır. Tabii oradaki satıştan da yine elimden geldiği ölçüde HDP'ye destek olacağım.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU