ABD, Afganistan'da 7 milyar dolar değerinde askeri ekipman bıraktı

ABD'nin Kabil'de bıraktığı askeri teçhizat, 7 milyar dolarlık savaş uçakları, helikopterler, füzeler ve gelişmiş silahlardan oluşuyor

ABD'nin  Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilirken milyarlarca dolar değerinde askeri teçhizat bıraktı.

Pentagon'un yayımladığı raporun ardından, ABD'nin bıraktığı askeri ekipmanların ayrıntıları ortaya çıktı. 

ABD'nin Kabil'de bıraktığı askeri teçhizat, 7 milyar dolarlık savaş uçakları, helikopterler, füzeler ve gelişmiş silahlardan oluşuyor.
 

af (1).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Pentagon'un raporuna göre,  78 savaş uçağı, 22 bin Humvee zırhlı aracı ve binlerce gelişmiş silahlar Taliban'ın eline geçti. 

Geride bırakılan askeri teçhizat, savaş uçakları, helikopterler, füzeler, zırhlı tanklar ve gelişmiş silahlardan ibaret.
 

af (3).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Taliban ABD silahları ile gösteriş yaptı

ABD destekli eski Afgan hükümetinin devrilmesiyle bütün Amerikan askeri ekipmanı ele geçiren Taliban militanları, 15 Ağustos 2022 tarihini ABD'ye karşı zafer günü ilan ederek Amerikan silahlarıyla kutlama gerçekleştirdi.

CNN televizyonun Pentagon'un raporuna dayandığı habere göre ABD ordusu, geçen yıl Taliban örgütünün başkent Kabil'e hızla ilerlediği süreçte Afganistan'dan apar topar ayrılırken geride 78 savaş uçağı, 22 bin Humvee zırhlı aracı ve binlerce havadan karaya ateşlenen gelişmiş silah bıraktı.

ABD ve müttefiklerinin geri çekildiği süreçte 15 Ağustos'ta iktidarı ele geçiren Taliban, ABD'nin bıraktığı çok sayıda silah ve mühimmata el koymuştu. Askeri teçhizatın arasında bomba, füze ve iletişim araçları da bulunuyor.
 

af (2).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Zırhlı tanklar, İran ve Pakistan ülkelerinde görüntülendi

Geçen aylar, sosyal medyada ABD zırhlı araçlar ve tankların Pakistan ve İran topraklarına intikal halindeki görüntüleri yayımlanmıştı.

Yayımlanan görüntüler ise ABD'ye ait askeri ekipmanların Taliban tarafından komşu ülkelere satıldığı ihtimalini güçlendirip, büyük tepkiye neden olmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre, ABD yönetimi tarafından Afgan ulusal güvenlik güçlerine 2005 ile 2021 yılları arasında 18,6 milyar dolar değerinde askeri ekipman sağlanmıştı. 
 

af (4).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

ABD'nin Afganistan'da çok sayıda gelişmiş silah bırakması Washington'da da tartışma yaratmış, eski Başkan Donald Trump yönetimi beceriksizlikle suçlamıştı.

Geçen günlerde, ABD yetkililer bu askeri teçhizatları geri almak ya da imha etmek için Afganistan'a dönmeyi planlamadıklarını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, çekilmeden önce geride bırakılan askeri teçhizatın tümünü imha ettiklerini söylese de Hamid Karzai Havalimanı'nda bir çok sağlam helikopter ve savaş uçakları bulunuyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU