TBMM Başkanı Şentop: Cumhurbaşkanımızın bu, birinci dönemidir

"Meclis'in feshi söz konusu değildir. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınır. Bu kararı Meclis de Cumhurbaşkanı da alabilir."

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığı tartışmasına ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın henüz birinci döneminde görevine devam ettiğini iddia eden şentop "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu, birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur, Meclis'in karar almasına bu anlamda bir gerek yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şentop şunları kaydetti:

Sadece Cumhurbaşkanımızla ilgili değil, yeni sistemle beraber 2 defa seçilme şansı tanınmıştır. Faili meçhul birtakım makaleler yazdırıyorlar. 101'inci madde değiştirildi, 101 ve 102. madde birleştirilerek yeniden yazıldı. Çok önemli bir husus cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni sistem döneminden önce 2017'de; yüzde 10, yüzde 5'e indirildi. Bir de daha önce hiç olmayan 100 bin imzayla aday gösterilme eklendi. Cumhurbaşkanı seçim süreciyle ilgili de değişiklikler var 2018'deki çalışmada. Hukukta itibar, amaçlara ve manayadır. Hukuk kavramların içeriğini değerlendirir ve ona göre karar verir.

Meclis'in feshi söz konusu değildir. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınır. Bu kararı Meclis de Cumhurbaşkanı da alabilir.     

Bu anayasa hükmüdür. Böyle bir yetki vardır bunu tartışmak çok anlamsız, saçma bir şey olarak görüyorum. Anayasa metnini okuyanlar bunu rahatlıkla anlayabilirler. Meclis feshedilmiş olmuyor, Meclis yeni Meclis göreve başlayana kadar görevine devam eder, cumhurbaşkanı için de aynı şey geçerli, yenisi seçilip göreve başlayana kadar görevi devam eder.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU