Azerbaycan'ın Tahran'daki büyükelçiliğine saldırı

Saldırıda güvenlik görevlisi hayatını kaybetti

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini, güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

27 Ocak 2023 tarihinde Bakü saatiyle 08:30 sıralarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, Kalaşnikof otomatik silahıyla koruma müdürü öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi. Halihazırda hain saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Olayın detayları hakkında kamuoyuna ek bilgi verilecektir. Allah şehidimize rahmet eylesin!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Çavuşoğlu, saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını ve Türkiye'nin Azerbaycan’ın her daim yanında olduğunu vurguladı.  Bakan Çavuşoğlu, hayatını kaybeden büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Çavuşoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada, "Son zamanlarda Azerbaycan misyonlarına saldırı arttı, İran'a çağrıda bulunuyoruz, saldırının arkasındaki gerçekler ortaya çıkarılmalı. Diplomatik misyonların korunması ev sahibi ülkelerin sorumluluğundadır, bir an önce faiilerin yakalanmasını bekliyoruz. Hiçbir ihtimal gözardı edilmemeli, Bayramov 'elimizde farklı bilgiler var' dedi" diye konuştu. 

Büyükelçilik tahliye edilecek

Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğinin güvenliğinin sağlanana kadar Büyükelçiliği tahliye etme kararı alındığını belirtti

Saldırgan yakalandı

Fars Haber Ajansı'na göre, Rahimi, sabah saatlerinde başkent Tahran'da meydana gelen silahlı saldırıyla ilgili bilgi verdi.

Rahimi, "Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin yaralanmasına neden oldu” dedi.

Saldırganın yakalandığını aktaran Rahimi, "Saldırgan 2 küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi." ifadelerini kullandı.

Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

Aliyev'den açıklama

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

İran: Hassasiyetle soruşturuyoruz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani konuyla ilgili açıklamasında, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen ve bir kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin de yaralandığı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Azerbaycan halkına ve hükümetine taziyelerini ileten Kenani, "Siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla bu saldırının boyutları ve saldırganın saiki yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturuluyor." ifadelerini kullandı.

Kenani, "İlgili makam ve kurumların ön araştırmalarının sonucu, bu eylemin arkasında kişisel saiklerin olduğunu gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Medyanın olayla ilgili "spekülasyona yol açacak haberler" yayımlamaktan kaçınması gerektiğini ifade eden İranlı Sözcü, daha detaylı bilgilerin soruşturma süreci tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı

İran'ın Bakü Büyükelçisi Abbas Musevi, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan terör saldırısı nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, her devletin Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülükler uyarınca ülkedeki diplomatik misyonları koruması gerektiği, Büyükelçi Musevi'ye iletildi.

Musevi'ye, Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırının Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı, diplomatik misyonlara yönelik bu tür saldırıların kabul edilemez olduğu bildirildi.

İran'ın Bakü Büyükelçisi Musevi'den İran'ın ilgili makamlarınca, terör eyleminin failinin bir an önce adalet önüne çıkarılması, terör eyleminin kapsamlı şekilde soruşturulması, suçun organizasyon ve işlenmesine karışan diğer kişilerin tespit edilerek cezalandırılması şiddetle talep edildi.

Musevi'ye, İran'da son dönemde artan Azerbaycan karşıtı planlı kampanyadan duyulan rahatsızlık ve yaşananların zaten karmaşık ilişkileri daha da gerginleştirdiği belirtildi.

Büyükelçi Musevi ise Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını ve yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirterek hayatını kaybeden güvenlik amiri için taziye dileğinde bulundu.

Musevi, olayın İran'ın ilgili kurumlarınca araştırıldığını, soruşturma süreci tamamlandıktan sonra kamuoyuna geniş bilgi verileceğini kaydetti

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU