Kripto para uzmanları Bitcoin fiyatlarında büyük sıçrama bekliyor

Analistler “Bitcoin’in güvenli varlıklar içinde sığınılan son liman olarak altını tahtından indireceği” tahminini yürütüyor

Kripto para birimi Bitcoin tasarruf aracı olma açısından altınla yarışıyor (AP)

Bitcoin değerinin haftalık 2 bin dolardan fazla artış göstererek 12 bin dolar seviyesini aşması, kripto para yatırımcıları için çalkantılı dönemin geride kaldığının göstergesi oldu.

İstikrarsızlığıyla bilinen dünyanın en değerli kripto para biriminde haziran ayından bu yana fiyatlarda görülen yükselip alçalmalar, Bitcoin’in bugüne dek yaşadığı en dengesiz dalgalanmalar arasında yerini aldı.

Sakin fakat neredeyse durağan geçen 6 aylık kazanım döneminin ardından Bitcoin haziran ayı sonlarında keskin bir düşüş yaşayarak bir haftalık süre içinde değerinden 4 bin dolar kaybetmişti. Kısa süre sonra kendini toparlayan kripto para, temmuz ayı ortalarında 13 bin dolardan işlem görmeye başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte Bitcoin değerinin temmuz sonunda bir kez daha 9 bin dolar seviyesine düşmesiyle birlikte ağır kayıplar geldi. Bir haftalık olumlu fiyat hareketliliği bir başka ani düşüşle yoluna devam edebilir ancak bazı piyasa analistleri bu sefer daha fazla kazanımın gelebileceğine inanıyor.

Analistlerin böyle düşünmesinin nedenlerinden biri, geleneksel piyasalar sarsıntılı görünürken güvenli varlıklar sınıfına katılarak ün kazanan Bitcoin’in yatırımcılara teoride kripto paraya yönelme cesareti vermesi. Bir yanda Brexit etrafında dönen belirsizliğin büyümesi, diğer yandan da ticarette ABD ile Çin arasındaki gerilimin artması nedeniyle Bitcoin’e önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca yapılacak yatırımlarda bir akış gözlenebilir.  

Bir kripto para uzmanı, Bitcoin fiyatının “haftalar içinde 15 bini bularak” değerinin Ocak 2018'den bu yana en yüksek noktasına çıkması ve şu ana dek yakaladığı tüm zamanların en yüksek seviyesini de 5 bin dolar aşmasını öngörüyor.

DeVere Group adlı finansal danışmanlık firmasının başkanı Nigel Green, The Independent’a yaptığı açıklamada “Bitcoin piyasada belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde daha arz risk taşıyan bir varlık oluyor” dedi.

Green değerlendirmesinde şunları söyledi:

Bitcoin bugünlerde bir çeşit dijital altın olma ününü gerçeğe dönüştürüyor. Altın şimdiye dek mal varlıkları açısından sığınılacak nihai liman olarak biliniyordu. Ancak tasarruf aracı olma ve nadir bulunma bakımından altınla temel özellikleri paylaşan Bitcoin, dünyanın daha da dijitalleştiği bir gelecekte altını tahtından indirme potansiyeli taşıyor.

Green’in çıkarımı, Bloomberg’in yaptığı ve Bitcoin’in altınla karşılıklı ilişkisinin geride kalan üç aylık zaman zarfında neredeyse ikiye katlandığını gösteren son veri analiziyle de tasdik edilmiş görünüyor.

 

Bitcoin Haziran.jpg
Bitcoin fiyatında görülen dalgalanmalar (CoinMarketCap)

 

Dünyanın en büyük kripto para ödeme firmalarından biri olan Circle şirketinin CEO’su Jeremy Allaire ise Bitcoin’de son zamanlarda görülen fiyat artışına gerekçe olabilecek jeopolitik olaylara dikkati çekti.

Allaire yakın zamanda CNBC’ye verdiği röportajlardan birinde Bitcoin’in iki temel özelliğinin altını çizdi: Tedarikinin sınırlı kalması ve yatırımı daha cazip kılan bir durum olarak merkezi bir altyapıdan yoksun olması.

Bu tabloda bazı makro korelasyonların açıkça görebildiğini belirten Allaire, “Milliyetçiliğin yükselmesi, mevcut çatışmaların sayısının artması, ticaret savaşları… Bunların hepsi açıkça, devletlerin hakimiyeti altında olmayan, epey güvenilir dijital bir tasarruf aracını destekliyor” diye ekledi.

 

 

Bazı analistlerse portföylerini yüksek kazanç getirebilecek riskli varlıklarla çeşitlendirmek isteyen yatırımcıların, fiyatlarında görülen dalgalanmalar nedeniyle Bitcoin’i ilgi çekici bulabileceğini ileri sürüyor.   

Bu görüş kripto para firması Luno’nun CEO’su Marcus Swanepoel’e ait. Bahsi geçen taktiğin son aylarda bir dizi özel ve kurumsal tüccar tarafından başarıyla hayata geçirildiğini söyleyen Swanepoel, The Independent’a yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

Ana pazarların düşüşe geçtiği zamanlarda yatırımcıların kripto para birimlerine para koyduğu artık ortada (…) Güvenilir varlık olarak altın ya da yen kullanma ve aynı zamanda yüksek karla geri dönme potansiyeli taşıyan dijital varlıkları satın alma stratejisi giderek ivme kazanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-t/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU