Başörtüsü ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi

CHP ve İYİ Parti’nin Anayasa Değişikliği teklifine ortak başörtüsü önergesi ise AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi

Fotoğraf: ANKA

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

CHP ve İYİ Parti’nin Anayasa Değişikliği teklifine ortak başörtüsü önergesi ise AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Önergenin reddedilmesinin ardından CHP ve İYİ Parti milletvekilleri komisyonu terk etti.

CHP ve İYİ Parti’den ortak önerge

CHP ve İYİ Parti, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen anayasa değişikliği teklifine ortak önerge verdi.

Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesinde yer alan “dini inancı sebebiyle başını örtmesi” ibaresi “başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere” şeklinde ve “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise devlet; kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi öngörüldü.

Önergenin gerekçesinde, “Kimse inancını açıklamak ya da ispatlamak zorunda bırakılmamalıdır. Başörtüsünün dini inanca bağlanması, başka birisine bunun dinin inanç çerçevesinde olup olmadığı hususunda değerlendirme ya da yargılama yapmasına imkân verecektir” denildi.

CHP ve İYİ Parti’nin ortak önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesinin üzerine CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri komisyonu terk etti.

Komisyonda başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.

 

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU