İsrail, Filistinli Ahmed Kahla'nın suçsuz yere öldürüldüğünü itiraf etti

"Olayın bir kişinin ölümüyle sonuçlanmaması gerekiyordu"

Ahmed Kahla'nın cenazesine yüzlerce Filistinli katıldı (AFP)

İsrail ordusu, Ahmed Kahla'nın suçsuz yere öldürüldüğünü kabul etti. İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı Askeri Polis Birimi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını dün duyurdu.

Ordunun 15 Ocak tarihli ilk açıklamasında, Filistinli bir kişinin Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad yakınlarında askerlere bıçakla yaklaştığı iddia edilmişti. Açıklamanın bir süre sonra değiştirilen versiyonunda askerlerin, bir adamdan aracında kalmasını istediği, bu talep reddedilince göz yaşartıcı gaz kullanıldığı ileri sürülmüştü. İsrail ordusunun iddiasına göre Kahla bir askerin silahını almaya çalışmış ve bunun ardından vurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak İsrail resmi televizyon kanalı KAN olayla ilgili yürütülen ilk soruşturmanın sonuçlarını pazar yayımladı. Soruşturmada Kahla'nın askerlere saldırı planlamadığı sonucuna varıldı. Soruşturmayı yapan komutan "Olayın bir kişinin ölümüyle sonuçlanmaması gerekiyordu" ifadesini kullandı.

İsrail Savunma Kuvvetleri bu gelişmenin ardından konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. BBC, bu tür vakalarda askeri savcıların birliklere karşı suç duyurusunda bulunduğunun pek görülmediğini vurguladı.

Kahla'nın kardeşi Zayid Kahla, "Onu sebepsiz yere öldürdüler. Yargılanmaları için her türlü tedbiri alacağız" dedi.

Kahla ailesi İsrail ordusundan tazminat almayı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmeyi planlıyor.

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, 15 Ocak'ta Silvad'da Ahmed Kahla'yı silahla yaralamıştı. Hastaneye kaldırılan 45 yaşındaki adam hayatını kaybetmişti. Görgü tanıkları "İsrail askerlerinin sözlü tartışmaya girdiği Filistinliyi aracından zorla indirerek yakın mesafeden ateş ettiğini" aktarmıştı.

Ahmed Kahla'nın oğlu Kusay Kahla, Silvad'a giriş için sırada bekledikleri sırada babasının, lastiği patlayan bir sürücüye yardım için aracı kenara çekip gittiğini söyledi. 20 yaşındaki genç, babasının yaklaşık 10 dakika sonra geldiğini, araç sırasına tekrar girdiklerini ve bunun ardından kaynak yaptıklarını sanan Filistinli sürücülerin kornaya bastıklarını belirtti.

Kahla böylece İsrailli bir askerin geldiğini ve aracın ön camına ses bombası attığını belirtti. Oğul Kahla daha sonra yaşananları şöyle anlattı:

Babam camı açıp askerle tartışmaya başladı. 'Arabaya neden vurdun?' diye sordu. Bir asker babamın yanına giderken diğeri bana geldi. Elinde biber gazı vardı. Üzerimize sıktı. Sonra kapıyı açıp beni arabadan çıkardı. Beni götürdüler. Kavga ve silah sesi duydum. Hiçbir şey göremedim. 10 dakika sonraysa ambulans sesi duydum.

 

Independent Türkçe, BBC, Arab News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU