Washington merkezli düşünce kuruluşu: "ABD silah sanayisi, Çin'le uzun bir savaşa hazır değil"

CSIS'in çalışmasında, Ukrayna'ya gönderilen askeri yardımların, ABD'nin kendi stoklarında sorun çıkardığına dikkat çekildi

ABD'nin Kiev'e yoğun askeri desteği, silah sanayisine de yük bindiriyor (AP)

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ne (CSIS) göre ABD'nin savaş endüstrisi, Çin'le uzun süreli bir savaşa hazır değil.

CSIS'ten kıdemli başkan yardımcısı Seth Jones'un kaleme aldığı çalışma ordudan, savunma sektöründen ve devlete bağlı diğer birimlerden yetkililerden edinilen bilgilerle hazırlandı.

Jones, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a açıklamasında, ülkesindeki savaş sanayisinin şu anda bir barış ortamına uygun niteliğe sahip olduğunu ama uzun süreli savaşta yetersiz kalabileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, askeri sektördeki sözleşme sürecine dair bazı uygulamaların çağdışı kalmasının ve yavaş işleyen bürokrasinin, ABD'nin Hint-Pasifik Bölgesi'ndeki caydırıcılığına ya da olası bir savaş durumunda Çin'le uzun süreli çatışmaya girme kapasitesine zarar verdiğini savundu.

Jones, savunma sanayisinin muhtemel bir savaş durumunda hızlı silah üretimine geçemeyebileceğini de söyledi.

Çalışmada, 2022 mali yılı üretim oranları baz alındığında, ABD'nin savaşta ağustostan bu yana Ukrayna'ya gönderdiği Javelin füzelerinin, Washington'ın yaklaşık 7 yıllık üretimine denk geldiğine dikkat çekildi.

Savaşın başından beri Kiev'e gönderilen Stringer füzesi miktarınınsa ABD'nin son 20 yılda yabancı ülkelere ihraç ettiği Stringer'ların sayısıyla aynı olduğu belirtildi.

Ayrıca savaşta Ukrayna'ya gönderilen bir milyondan fazla 155 milimetrelik mermilerin, ABD'nin kendi stoğunu azalttığı da ifade edildi.

Çin'in olası işgali durumunda Tayvan'ın savunmasında önemli rol oynayacak Harpoon kıyı savunma sistemlerinin stoklarının da uzun süreli savaş için yetersiz olduğu vurgulandı.

Öte yandan çalışmada, 2019'dan beri Tayvan'a gönderilmesi planlanan yaklaşık 19 milyar dolar değerindeki silah ve mühimmat tedarikinin, Ukrayna savaşı nedeniyle daha da ertelenebileceğine dikkat çekildi.
 


Çalışmada şu ifadelere yer verildi:

Endüstriyel seferberlik tarihi, savunma sanayi tabanının yeterli miktarda önemli silah sistemiyle mühimmat üretip teslim etmesinin ve tükenen stokları yeniden doldurmasının yıllar alacağını gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyonla başlayan savaşta Washington'ın, Kiev yönetimine yapılacağını duyurduğu askeri yardımların değeri toplamda 100 milyar doları bulmuştu.

CSIS, Çin'in Tayvan'ı ele geçirmeye kalkışması durumunda neler olacağını savaş simülasyonlarıyla da analiz etmişti.

Simülasyonlarda, Çin'in Tayvan'ı 2026'da istila etmesi durumunda çıkacak savaşta Pekin yönetiminin muhtemelen kaybedeceği öngörülmüştü. Tayvan Boğazı'nda Çin, Tayvan, ABD ve Japonya'dan binlerce askerin ölebileceği bildirilmişti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU