Sosyal medya ve etik ikilem

Etik konusu onlarca yıldır, rasyonel medya uygulamaları için önemli ve hayati olmaya devam etti. Ancak sosyal medya bu alanda henüz iz bırakmadı

İllüstrasyon: Netflix(The Social Dilemma)

Sosyal medyanın oynadığı rol her geçen gün artıyor, içerik oluşturmada kapladığı alanlar genişliyor ve takipçi kitlesi de istikrarlı bir şekilde artıyor.

Ancak bu büyük patlamaya, söz konusu platformları işletenlerin veya kullanıcılarının varsayılan etik yükümlülüklerinden kaynaklanan, bir dereceye kadar özdenetim yaratmaya yönelik sistematik çabalar eşlik etmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazıları profesyonel konularda etik hakkında konuşmayı pratik bulmayabilir. Ancak gerçek, etik yükümlülüklerin mesleki performansın etkinliği için önemli bir belirleyici ve ilgili tarafların çıkarlarının korunmasının sağlanması için zorunlu bir koşul olarak kaldığını gösteriyor.

Bu nedenle medya çalışmaları için geniş bir özdenetim mekanizması mirasına ek olarak, "geleneksel medya" dünyasında gazetecilik onur kuralları ve ayrıca editoryal çalışma kılavuzları ile medya çalışmalarının kendi kendini düzenlemesi için büyük bir miras ortaya çıktı.

Bu mekanizmaların tümü, profesyonel etik uygulamayı teşvik etmeyi ve medya uygulamalarının bazı taraflara verebileceği öznel zararı mümkün olan en alt düzeye indirmeyi amaçlıyordu.

Medya pratiğinde etik eğilimleri teşvik etmeyi amaçlayan büyük bir disiplin, düzenleme ve şeref kuralları mirasının, "geleneksel medya" tarafından bir asırdan fazla bir süredir halka yayınlanan medyanın kalitesi üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.

Bu, söz konusu uygulamaların farklı medya sistemlerinde ilgili tarafların çıkarlarına herhangi bir suiistimal, keskinlik veya zarar vermediği anlamına gelmez.


Akademilerin, düşünce kuruluşlarının ve medya kurumlarının medya performansındaki etik eğilimi geliştirmek için çaba sarf ettiği bir zamanda, geçen yüzyılın sonlarına doğru küresel iletişim ortamı temelden değişti.

Bu değişimin temel özelliği, sosyal medyanın rolünün artması, büyük ölçüde kamu yararına hâkim olması ve özellikle gençler ve ergen yaştakiler arasında önemli haber rolleri oynamasıyla ilgiliydi.

Söz konusu mecraların bu yükselişine paralel olarak büyük zorluklar ortaya çıktı. Bu zorlukların en önemlilerinden biri gazeteci kavramının kendisi ve bizim onu tanımlama yeteneğimizle ilgiliydi.

Bu, "geleneksel medya"nın medya performansındaki etik eğilimi teşvik etmede dayandığı temel bir eksen olan fikirdi.

Etiğin tanımı ve medya alanıyla ne ölçüde ilişkili olduğu konusunda teorisyenler ve filozoflar arasındaki farka rağmen basın özgürlüğü ve gelişimi ile ilgilenen medya akademileri ve kurumları, etik yönelimi teşhis etme zorluğundaki bu meydan okuma karşısında boş durmadı.

Bu konudaki birikmiş çabalara dayanarak, medyanın etik rolünün anlamı hakkında bir dereceye kadar fikir birliği var gibi görünüyordu.

Medya ve bu alandaki profesyonellerin önceden belirlenmiş izleyici ilgileri çerçevesinde haber, bilgi ve hikayeleri seçebilme yeteneği ile özetlenebilecek olan fikir birliği, bu konulardaki aktörleri dikkatli bir şekilde belirlemek, kamuoyunu saptırmaya yönelik herhangi bir yönlendirme veya girişimde bulunmadan bu tarafların argümanlarını adil bir şekilde sunmak ve bakış açılarını savunmaları için onlara eşit haklar vermek gibi başlıklarda gerçekleşmişti.

Bu süreç son derece dengeli bir şekilde devam ederken medya, insanın kişisel bütünlüğünün gereklerine uyulması ve sosyal sorumluluğun gözetilmesinin yanı sıra tarafların objektif olmayan hedeflerden korunması, kişilik hakkının gözetilmesi ve özel hayatın gizliliğinin ihlalinden kaçınılması gerekir.

Etik konusu onlarca yıldır, rasyonel medya uygulamaları için önemli ve hayati olmaya devam etti. Ancak sosyal medya bu alanda henüz iz bırakmadı.
 


Bu medyayı işleten şirketlerin sahipleri, kullanım şartlarını belirlediklerini, güvenlik kurulları kurduklarını, içeriği değerlendirmeye tabi tuttuklarını, zararlı etkileşimlerle mücadele ettiklerini ve izinsiz giren kullanıcıları ortadan kaldırdıklarını söyleyerek kendilerini savunacaklardır.

Ancak bu, üzerinde anlaşmaya varılan etik olmayan ve zararlı bir teşhise dayanıyor. Kullanıcı kitlesi, geliştirilmesine katılmaz ve aralarındaki gruplar, içeriği iyileştirmek ve etkileşimleri kontrol etmek amacıyla kodlanmış rolleri yerine getirmez.

Bunun kanıtı, kontrol, gözden geçirme, muhasebe ve öz hesap verebilirlik mekanizmaları olmadan hiçbir endüstrinin ya da mesleğin gelişemeyeceğidir.

Bu tür mekanizmalar aracılığıyla endüstri hataları keşfedebilir, kusurları belirleyebilir ve sorunları çözmek ve zararlarını sınırlayıp en aza indirmek için gerekenleri yapabilir.

Bu büyük faydalara paralel olarak aynı derecede önemli bir fayda daha var. Bu sektörün ürünlerini alan halk, çıkarlarını gözeten, haklarına saygı duyan ve onları korumak için çalışanların olduğunu hisseder.

Bu nedenle "medya etiği" kavramı ortaya çıkmış ve bu, gelişmiş ve herhangi bir rasyonel medya sisteminin inşasında hayati bir unsur haline gelmiştir.

Bu, sosyal medyanın küresel iletişim sahnesindeki refahının ve hakimiyetinin zirvesindeyken bilmediği bir şeydi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU